08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Glorie soldaților-eliberatori! Bălțenii au marcat cea dea 75-a aniversare de la eliberarea Bălțiului de sub invazia nemțească-fascistă

//
Comentariu0

Ziua de 26 martie anul 1944 este înscrisă în istoria orașului ca o filă memorabilă despre eliberarea Bălțiului de sub invazia nemțească- fascistă. Astăzi, la cea dea 75-a aniversare din ziua eliberării orașului, de o importanță majoră este să ne reamintim, cum a trecut sângerosul războiul peste viața orășenilor, lăsând în urmă locuințe distruse, destine devastate, boli și pierderi. Bălțenii au așteptat cu nerăbdare eliberarea de sub invazia nazistă. Acea zi a venit. În dimineața de 26 martie în îndepărtatul an 1944 orașul a fost eliberat de către trupele celui de-al 2-lea front ucrainean. Să răsfoim și noi filele istoriei. Să ne reamintim cum a fost atunci, în 44 și cum au sărbătorit bălțenii cea dea 65-a aniversare de la eliberarea Bălțiului.

Dimineața zilei de 26 martie 2019 a devenit diferită. Bălțiul a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare a eliberării orașului de invadatorii naziști. La festivitățile și ceremoniile comemorative dedicate aniversării au participat Președintele statului, Igor Dodon, șefii misiunilor diplomatice ale Federației Ruse și ai Republicii Belarus, Episcopul Marchel și alți  reprezentanți  ai Parlamentului.

La ora 10:45, sub sunetele marșului interpretate de orchestra  Brigăzii 1 de Infanterie Motorizată ,,Moldova”, o coloană în frunte cu oaspeți distinși și primarul municipiului au mers la monumentul soldaților-eliberatori „Tank”. La flacăra focului veșnic aprins în oraș pe 8 mai 2015 a depus flori Președintele Igor Dodon, primarul Nicolai Grigorișin, ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov și ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, Serghei Ciciuc, deputații din Parlamentul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi și Alexandr Usatîi.

Apoi coloana a trecut de-a lungul străzii centrale din Bălți, îndreptânduse spre Memorialul Gloriei Militare. Aici se găsesc rămășițele celor care au câștigat victoria, care, cu prețul vieții lor, au apropiat ziua eliberării. Aceștea au primit titlul de Cetățeni de Onoare din Bălți (postmortem). În numele lor sunt numite străzile orașului nostru. Este important pentru noi să păstrăm memoria celor căzuți, eroi ai armatei sovietice: ruși și ucraineni, moldoveni și belaruși, ciuvași și georgieni, osețieni și buriați. Nu putem uita luptătorii batalionului de pușcă sub comanda căpitanului Rîbakov, echipajele tancurilor din brigada  de  tancuri 57 a  colonelului Șemardin, compania tancurilor a subofițerului Diacenco, comisarul regimentului Ciongari, Ivan Colesov și, bineînțeles, eroii Uniunii Sovietice – mecanicul Boris Makeev și Doncov, echipajul tancului care primul a intrat în oraș.

Memorie veșnică soldaților-eliberatori! Mari plecăciuni pentru șansa de a trăi în pace, neștiind niciodată ce înseamnă foamete și greutăți!

Last updated: martie 27, 2019 at 21:08 pm

Lasă un Răspuns