Festivitatea de premiere a elevilor, învingători la concursul municipal de creație Spre Eminescu….
Miercuri, l5 ianuarie 2020, la ora 14.30, în sala de festivități a IPLT ,,Mihai Eminescu”, au fost prin marcate concomitent Ziua Națională a Culturii și Ziua Poetului Național. În acest context, s-a desfășurat și festivitatea de premiere a elevilor, învingători la concursul municipal de creație Spre Eminescu….
La acest eveniment special au fost prezenți reprezentanți ai DITS, mun. Bălți, directori ai liceelor, ce poartă numele marelui poet, din Ungheni, Drochia, Fălești, Sîngerei, Florești; manageri, profesori de limba și literatura română și elevi din municipiu .
Lucrările elevilor au fost evaluate de un juriu competent și cu adevărat îndrăgostit de cuvântul eminescian: dna Maria Abramciuc (Margareta Curtescu), poet, eseist, critic literar, doctor în filologie, conf. univ., Catedra de literatură română şi universală a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălți, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a Uniunii Sciitorilor din România; dna Elena Belinschi, doctor în filologie, șef Servciu Patrimoniu în cadrul Bibliotecii municipale „Eugen Coșeriu” Bălți; Gheorghe Cecan (Gelu Ciocan), absolvent al instituției noastre, student la facultatea de Filosofie și Științe sociale, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, și la facultatea de Arhitectură, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași, poet, premiant a multiple concursuri de poezie de pe ambele maluri ale Prutului. Trofeul concursului, care, prin decizia juriului, i-a revenit Anei Covalciuc, elevă în clasa a VI-a, IP LT „Mihai Eminescu” (profesor coordonator, Lilia Cecan), a fost înmânat de dna Tatiana Cociu, specialist principal, metodist, DÎTS Bălți.
Evenimentul a culminat cu lansarea Festivalului-concurs internațional MIHAI EMINESCU, proiect cultural de amploare inițiat de Asociația Culturală „Arlechin” (Botoșani, România), Asociația Județeană a Profesorilor de Limba și Literatura Română – Botoșani în parteneriat cu Primăria municipiului Bălți, ce are ca principal scop asigurarea unui cadru de promovare și manifestare cultural-artistică a copiilor și tinerilor din România și Republica Moldova, prin realizarea unor lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera lui Mihai Eminescu . Acesta se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2020, va include mai multe secțiuni: poezie, proză scurtă, traducere, eseu, critică literară, muzică, teatru scurt, artizanat și arte decorative și se va concretiza în diverse evenimente culturale, menite să apropie publicul larg de artă, literatură, în general, și creația eminesciană, în special.