08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ei au căzut, strângând în brațe icoana Patriei frumos. 9 mai – 75 de ani de la Marea Victorie asupra jugului fascist

//
Comentariu0

A fost război, ecoul lui și acum mai este viu…

Marele Război pentru Apărarea Patriei a răpit mai mult de 50 de milioane de vieți omenești. A 75-a oară bat clopotele memoriei, chemându-ne să plecăm capul în fața durerii nestinse, închinându-ne în memoria părinților, fraților și buneilor noștri căzuți pe câmpul de luptă.

Din cauza pandemiei create de infecția COVID-19, astăzi noi nu trecem cu marș festiv, însă comemorăm cu plecăciuni pentru bărbăția, curajul, vitejia celor, care s-au sacrificat în numele Victoriei în cea mai sângeroasă conflagrație din istoria omenirii, ce a răpit milioane de vieți omenești, nimicind destine și transformând în ruine orașe și sate. Victoria din 9 mai 1945 a oferit dreptul la viață, muncă, dragoste, făurire și un viitor prosper.

Din an în an imaginea războiului devine istorie, ce și astăzi doare cu amintiri tragice, prin care au avut să treacă popoarele lumii.

Să păstrăm memoria eroilor căzuți în lupte. Să nu uităm istoria calvarului fascist, să manifestăm dragoste, grijă și atenție veteranilor de război.

Și-au plâns atâtea mame!

S-au dus și nu se mai întorc…

Turnați din dor și din speranțe,

Din crez turnați, dar și din stei

Ei au trecut eroi prin gloanțe

Și gloanțele-au trecut prin ei.

            A fost războiul râu de sânge

            Și peste râu de sânge

            Atâtea primăveri se plânge…

 

Războiul este pedeapsa omenirii. Noi, contemporanii, nu vrem război și suntem conștienți de faptul, că trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura din plin viața cu liniște și pace. Nu există alte valori supreme. Acesta este testamentul celor, care nu s-au mai întors din război, iar misiunea noastră e să-l lăsăm celor, care vor veni după noi.

Or trece ani, decenii, secole…

Dar eroismul și vitejia acelora ce au luptat, ce au căzut în război, vor dăinui mereu în amintirea oamenilor. Amintiri amare, chipurile reci ale celor chipeși și frumoși tineri, care nu s-au mai întors din lupte, au rămas monumente ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei împetrite pe vecie.

Last updated: mai 8, 2020 at 15:28 pm

Lasă un Răspuns