08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Eficiență energetică și modernizare la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți

//
Comentariu0

Astăzi, 21 septembrie 2023, a avut loc deschiderea, după renovare, a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, unde a fost implementat Proiectul de servicii publice locale „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie   Cantemir” din municipiul Bălți” . Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei  (GIZ), iar autoritatea contractantă este Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Partenerii proiectului: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Primăria municipiului Bălți, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

În urma implementării acestui proiect clădirea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” a fost renovată și eficientizată din punct de vedere energetic ca urmare a 11 măsuri investiționale:

 • îmbunătățirea protecției termice a clădirii pe exterior prin instalarea unor straturi de termoizolație și schimbarea tâmplăriei exterioare existente pe o tâmplărie cu calități termoizolatorii performante;
 • renovarea acoperișului prin termoizolarea planșeului tavanului și schimbarea învelitorii acoperișului de tip șarpantă;
 •  schimbarea rețelelor termice exterioare, montarea unui Punct Termic Individual și schimbarea instalațiilor interioare de încălzire;
 • montarea instalațiilor de ventilare cu recuperarea căldurii;
 • renovarea grupurilor sanitare și schimbarea instalațiilor sanitare, alimentarea cu apă rece și caldă;
 • renovarea rețelelor electrice exterioare și interioare cu înlocuirea corpurilor de iluminat pe corpuri de iluminat de tip LED, instalarea reglării automate la nivel de iluminat interior și exterior;
 • instalarea sistemului semnalizare anti incendiară;
 • utilizarea sursei de energie regenerabilă prin instalarea unui sistem fotovoltaic;
 • renovarea și reutilarea bucătăriei cu echipament tehnologic nou;
 • aplicarea unor măsuri de protecție a clădirii cum ar fi colectarea și drenarea apei pluviale, instalația paratrăsnetului, prizei la pământ și a copertinelor pentru intrările în clădire;
 • crearea la parter a condițiilor sanitare și de acces pentru persoanele cu dizabilități

Costul total al lucrărilor de construcție-montaj în cadrul acestui proiect constituie 22,22 milioane de lei, din care 22,09 milioane de lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene, prin intermediul ADR Nord, și 132,680 lei – cofinanțarea din partea Primăriei municipiului Bălți pentru procurarea mobilierului și a veselei pentru cantină. Ulterior, Primăria municipiului Bălți a mai contribuit adițional cu 1,51 milioane de lei, acoperind astfel costul lucrărilor de reparație a pereților interiori pe holuri și sălile de clasă în blocul A3.

Anterior, în cadrul primei etape a proiectului, la liceu au fost executate lucrări de eficiență energetică precum reabilitarea acoperișului, izolarea parțială a pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din instituția de învățământ, renovarea facilităților sanitare în interiorul liceului etc.

Lucrările de termoizolare și modernizare a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți vor continua. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Primăria municipiului Bălți au semnat un nou contract de antrepriză în cadrul proiectului de infrastructură „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți”, etapa a doua, finanțat de Uniunea Europeană. Evenimentul.

Lucrările de eficientizare energetică a liceului urmează să fie executate în decurs de două luni calendaristice din momentul primirii ordinului de începere a execuției și a predării șantierului pentru începerea lucrărilor. Valoarea contractului de antrepriză constituie 5,9 mil. lei.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, circa 900 de elevi și 80 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce, potrivit estimărilor, cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone.

Last updated: septembrie 21, 2023 at 19:47 pm

Lasă un Răspuns