08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

E un talent înnăscut, capabil să joace orice rol de la drame la comedii – Anatol Pînzaru

//
Comentariu0

Anatol Pînzaru s-a născut la 1 septembrie 1936 în satul Pârlița, raionul Soroca. După absolvirea, în 1956, a școlii medii din satul Parcani din același raion el lucrează instructor la comitetul raional Soroca al ULCT din Moldova.

Din 1957 – actor al trupei moldovenești din orașul Bălți. Din 1960 până în 1965 face studii de regie la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. Lunacearschii” din Moscova. Între anii 1965-1970 este regizor responsabil al trupei sus-pomenite.

Anatol Pînzaru exercită, începând din ianuarie 1970 și până în 1982, funcția de prim-regizor al Teatrului moldovenesc muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Debutul său a fost în rolul unui neamț cu orga din spectacolul „Chirița din Iași”. De aici, pentru Anatol Pînzaru teatrul s-a plasat pe aceeași balanță cu viața.

În 1965, fiind actor și regizor, dlui i s-a conferit titlul onorific de „Artist emerit din Republica Moldovenească”.

În 1997, i se conferă titlul de „Cavaler al ordinului „Gloria muncii””.

În 2006 i se conferă premiul în numele lui Boris Harcenco, fondatorul Teatrului moldovenesc muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți.

În luna septembrie a anului 2006 se prezintă cartea bibliografică, care include memorii fără de preț a celor apropiați a lui Anatol Pînzaru.

În data de 12 august 2007, la cei 71 de ani, a încetat să bată inima marelui actor Anatol Pînzaru. Scena a rămas pustie și sute de versuri au rămas nescrise.

Dlui a iubit atât de mult viața, încât ne-a lăsat ca testament următoarele cuvinte:

„Iubiți viața, iubiți oamenii, iubiți soarele,iubiți lumina, iubiți copiii pentru că ei sunt viitorul nostru, dar viitorul este minunat dacă sunt copii. Fie pace pe pământ, sănătate și pâine. Poporul nu poate exista fără artă și cultură, cine crede că poate – acel nimic nu înțelege. Cel mai important-iubiți, cel care nu a iubit pe nimeni – nu știe ce e o viață adevărată”.

Când un actor pleacă în veșnicii, pe cer se aprinde o stea, lumina căreia va lumina mereu și va dărui puritatea sufletului, noblețea inimii și încrederea în tot ce se numește viață.

Soția marelui artist, Lidia Noroc-Pînzaru – artistă emerită a Republicii Moldova, a înființat Fundația „Anatol Pînzaru”, reușind să fondeze și premiul „Anatol Pînzaru” pe lângă Uniunea Teatrală din Republica Moldova, prima premiantă al căruia a fost renumita artistă al Republicii Moldova Irina Tarasiuk.

Last updated: august 31, 2020 at 7:30 am

Lasă un Răspuns