08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

E timpul să oprim tuberculoza. 24 martie marcăm Ziua Mondială a Tuberculozei

//
Comentariu0

Faptul că o astfel de boală groaznică ca tuberculoza nu-i scutește  nici pe cei cu venituri mari și pe cei cu venituri mici este demult cunoscut. Adevărat, tratamentul este lung, necesitând o puternică forță morală din partea pacientului și a mediului, din sprijinul familiei. Conform datelor  Serviciului sănătate din municipiu, au fost raportate 4 cazuri noi de tuberculoză la copii.

Ce trebuie să știți despre această boală? Cum să tușiți corect? Care simptome alarmante determină căutarea unui ajutor medical? Voluntari ai organizațiilor publice „Speranța Terrei”, „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, medicii de la dispensarul ftiziopulmonar, specialiștii Serviciului sănătate a primăriei mun. Bălți au informat despre aceasta la acțiunea „E timpul să oprim tuberculoza”, care a avut loc la data de 24 martie 2019, pe p. Independenței.

Aici, fiecare cetățean ar putea trece printr-o examinare gratuită, să primească un ticket gratuit pentru examinarea  radiografică în dispensar și să treacă sputa pentru analiză.

Despre combaterea cu Tb și despre activitatea organizației non-guvernamentală «Speranța Terrei» a informat dna Asma Henry, vicepreședintele organizației: «”Speranța Terrei” este o organizație non-guvernamentală, o organizație bazată pe implicarea comunității, care lucrează cu pacienți cu tuberculoză în Bălți și acordă asistență în tratament pacienților cu tuberculoză. Astăzi, marcăm Ziua Mondială a Tuberculozei, care este comemorată în fiecare an pe 24 martie și anume marcăm ziua în care medicul Robert Koch din Germania a descoperit… și-a prezentat descoperirea precum că micro-bacteria Tuberculozei este cauza acestei boli. El și-a prezentat lucrarea în 1882 la Berlin pentru a aduce la cunoștință acest lucru și acesta este motivul pentru care comemorăm ziua dată. Astăzi folosim această oportunitatea  pentru a mări nivelul de conștientizare a prezenței tuberculozei, de a sensibiliza oamenii din Moldova unde avem o incidență mare de tuberculoză, de a aminti ce simptome sunt, de exemplu, dacă aveți tuse timp de două sau trei săptămâni sau pierdeți din greutate , aveți transpirații nocturne, atunci este cazul să solicitați teste, adică să fiți testați de tuberculoză. În Moldova diagnosticarea și tratamentul de tuberculoză sunt gratuite, deci nu ar trebui să vă faceți griji cu referire la acest lucru și ar trebui să faceți investigații. În această zi tindem spre a sensibiliza toată lumea să fie implicată și să ne ajute să găsim toate cazurile de care nu știm, ca  oamenii să fie conștienți de simptomele tuberculozei, căci atunci când aveți TB și sunteți infecțioși, neștiind faptul că aveți această boală, o puteți transmite altor persoane. Așadar, vrem să cunoașteți  aceste lucruri și vă încurajăm să vă testați și tratați, căci tuberculoza este o boală curabilă».

Last updated: martie 25, 2019 at 16:07 pm

Lasă un Răspuns