08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Din 32 de cazuri de infecție cu coronavirus, 10 – în rândul lucrătorilor medicali ai spitalului clinic. Ședința CSE Bălți

//
Comentariu0

La data de 16 aprilie 2020, ora 16:00, a fost convocată ședința Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Bălți. Din 31 de membri ai comisiei, 21 au fost prezenți. A fost o singură chestiune pe ordinea de zi – raportul directorului Spitalului Clinic Bălți, Serghei Rotari, privind situația epidemiologică a angajaților instituției medicale și măsurile luate pentru a preveni și combate răspândirea infecției COVID-19, și a focarului acesteia în IMSP „Spitalul Clinic Bălți”.

Directorul adjunct al spitalului, Ala Condrea, a menționat că din cei 1.500 de angajați ai instituției, 500 locuiesc în zonele rurale și ajung la serviciu cu mijloacele de transport public, uneori și cu mașini de ocazie. Dintre cei testați, 9 angajați au avut rezultatul pozitiv, trei din care erau medici. Cercetarea internă nu a dovedit faptul că nerespectarea regulilor de comportament în timpul pandemiei sau dotarea insuficientă a personalului cu echipament de protecție, a servit drept cauză a răspândirii infecției COVID-19. Se presupune că infectarea a avut loc în transport sau într-un alt loc, ca în cazul unui lucrător medical, care part-time lucrează în Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească.

Întrebat de Feodora Rodiucova, șefa Secției Sănătate, dacă este necesară închiderea secțiilor unde au fost depistate cazuri confirmate, Veaceslav Chișlari, directorul Centrului de Sănătate Publică, a remarcat că majoritatea medicilor sunt din Secția de terapie intensivă, iar închiderea secțiilor este o hotărâre grabnică, deoarece tot personalul ce a contactat cu pacienții este plasat în regim de carantină. „Motivul principal a infectării lucrătorilor medicali este nerespectarea tuturor normelor și cerințelor de protecție”, a subliniat V. Chișlari.

În urma discuției, membrii comisiei au votat unanim pentru decizia care obligă conducerea IMSP „Spitalul Clinic Bălți”:

– să intensifice controlul asupra îndeplinirii instrucțiunilor si ordinelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de către personalul medical din cadrul instituției;

– să prezinte zilnic, până la 1600, informația despre situația epidemiologică din instituție;

– să informeze imediat administrația publică locală despre orice situație extraordinară în vederea rezolvării problemei apărute în termen cât mai restrâns.

La ziua de 16 aprilie, ora 17:00, în Bălți au fost confirmate 32 de cazuri de infecție, 3 cazuri de recuperare, 2049 de persoane aflate sub supraveghere medicală.

Video: btv.md

Last updated: aprilie 21, 2020 at 13:53 pm

Lasă un Răspuns