08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

De la scuarul „Clasicilor literaturii” la Complexul „Aleea Clasicilor Culturii Naționale”

//
Comentariu0

La 29 ianuarie 2010, prin dispoziția primarului nr. 13, s-a anunțat concursul pentru cea mai bună propunere de proiect de amenajare a scuarului „Scriitorilor clasici” din piața V. Alecsandri.

Propunerea de proiect trebuia să stabilească un plan de reconstrucție a scuarului, amplasarea, parametrii și materialul executării monumentelor. Sarcina de determinare a învingătorilor concursului reveni Consiliului urbanistic al municipiului, iar termenul stabilit de depunere a proiectelor a fost 14.02.2010.

Către sfârșitul lunii februarie, la ședința Consiliului urbanistic al municipiului a fost aprobată schița de proiect a arhitecților Ivan Macovschi și Iurie Cecan care au propus o versiune, asemănătoare cu cea a Aleii Clasicilor din Iași (România). Compoziția sculpturală se deschide cu o arcadă și păstrează configurația scuarului actual, busturile clasicilor culturii naționale, amplasate de o parte și de alta a aleii, iar în centru se unesc într-o compoziție sculpturală centrală – rotonda. Concepția a fost susținută de consilierii municipali și de investitori, aleși în urma mai multor dezbateri și a votării secrete. Chipurile clasicilor au fost concepute de sculptorul ieșean, profesorul Gheorghe Gheorghiță.

Inaugurarea obiectului fusese planificată pentru 15 iunie 2010, ziua trecerii în nemurire a poetului Mihai Eminescu. Totuși, deschiderea complexului, format din rotonda „Pe un picior de plai” și din trei busturi ale clasicilor literaturii naționale și mondiale (Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru), a fost amânată cu încă o lună.

Arhiva 2010. Edificarea Aleii Clasicilor Culturii Naționale.

Astfel, la 17 iulie 2010 a avut loc un eveniment istoric – deschiderea oficială a Complexului „Aleea Clasicilor Culturii Naționale” (denumirea oficială a obiectului arhitectural, aprobată prin Horărârea Guvernului nr. 401 din 24 mai 2010).

Investitori: Boris Marcoci, Tudor Ciobanu, Galina Iepure; arhitecții Ivan Macovschii și Anatol Cecan, sub conducerea arhitectorului principal al orașului, Boris Grițunic, au fost învredniciți cu certificate de onoare ale Ministerului Culturii RM. La deschidere a mai participat și fiul poetului Grigore Vieru – Călin Vieru.

Arhiva 2010. Inaugurarea Aleii Clasicilor Culturii Naționale.

Conform proiectului, aleea este prevăzută pentru 15 sculpturi. Pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale, la 29 august 2019 a fost plasat, iar în septembrie același an – sfințit, bustul artistului poporului al Republicii Moldova, Cetățeanul de onoare al municipiului Bălți – Mihai Volontir. Sculptorul bustului – Gheorghe Postovan.

Last updated: iunie 17, 2021 at 17:51 pm

Lasă un Răspuns