Cu suportul UE, peste 900 de familii vulnerabile din 13 raioane ale țării au beneficiat în urma parteneriatelor locale dintre ONG-uri și APL- uri
Totalurile proiectului finanțat de Uniunea Europeană au fost făcute publice în cadrul unei Conferințe Internaționale care s-a desfășurat pe 9-10 noiembrie curent la Chișinău, unde s-au întrunit peste 80 de participanți din Republica Moldova, dar și din România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Marea Britanie, Ucraina și Belgia.
Chișinău, 9-10 noiembrie 2017 – Conferința Internațională cu genericul „Societatea Civilă. Consolidăm Capacități și Parteneriate pentru a transforma viața Copiilor, Familiilor și Comunităților” este menită să facă totalurile și să prezinte rezultatele unui proiect de anvergură, implementat de CCF/HHC și finanțat de Uniunea Europeană.
”Proiectul este menit să consolideze capacitățile ONG-urilor din teritoriu și să stabilească parteneriate puternice între societatea civilă și autoritățile centrale și locale pentru a ajuta familiile dezavantajate cu copii să rupă cercul vicios al vulnerabilității” menționează Liliana Rotaru, Managerul Proiectului, Președintele CCF/HHC Moldova.
În total, în proiect au fost implicate 28 de organizații non-guvernamentale. Din ele, circa 24 au progresat rapid și au continuat să fie active pe toată durata proiectului. Aceste organizații activează în 13 raioane ale țării, inclusiv în raioanele din stânga Nistrului: Ocnița, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Drochia, Bălți, Tiraspol/Bender, Chișinău, Hâncești, Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Cantemir. Toate ONG-urile selectate activează în domeniul social, iar activitatea lor în mare parte vine în sprijinul familiilor vulnerabile cu copii, a vârstnicilor, persoanelor cu nevoi speciale, reprezentanților minorităților etc. Aceste organizații și-au exprimat dorința clară să participe în procesul de colaborare și dialogul cu autoritățile, pentru a aduce o schimbare pentru familiile și copiii social-vulnerabili.
Ca rezultat, pe toată durata proiectului, peste 900 de familii cu copii au beneficiat de ajutor și sprijin din partea comunității în care trăiesc și ONG-urile locale.
13 dintre cele mai active ONG-uri au beneficiat de mini-granturi în valoare de 2 000 euro. Unii au folosit acești bani ca să organizeze evenimente de sensibilizare a opiniei publice, ateliere de creație, activități extrașcolare, tabere de vară, seminare de parenting, cluburi pentru adolescenți despre deprinderi de viață, evenimente de sensibilizare – cu alte cuvinte tot ce este mai aproape și mai necesar pentru copiii și familiile din comunitate.
Totodată, circa 4 000 de oameni au primit materiale sau au participat activ la evenimente și activități menite să promoveze valorile europene, drepturile omului și copilului și să mobilizeze resurse financiare și umane în comunități în beneficiul familiilor cu copii.
În cadrul conferinței de totalizare a proiectului, a participat Ambasadorul Uniunii Europene în RM, E.S. Peter Michalko, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Stela Grigoraș. De asemenea, la conferință au fost prezenți experți internaționali, care au prezentat perspective europene și regionale asupra domeniului de protecție socială a copilului și familiei, inclusiv din perspectiva Campaniei de Pledoarie pan-Europene „Deschidem Ușile pentru Copiii Europei” de promovare a dezinstituționalizării și fortificării familiilor, precum și participanți din 13 raioane în care a fost implementat proiectul, reprezentanți ai APL și ONG-uri locale de pe ambele maluri ale Nistrului.
Proiectul “Consolidarea capacității societății civile pentru participarea incluzivă în societate a celor mai marginalizați părinți și copii” a fost implementat de CCF/ HHC Moldova în perioada 2015-2017 și finanțat de Uniunea Europeană. Costurile proiectului se ridică la 336 000 de euro.
Sursa: Lina Botnaru, Coordonator Comunicare și Advocacy, CCF/HHC Moldova