08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Consultările publice pe marginea proiectului deciziei CMB „Cu privire la aprobarea Planului de acțiuni pentru mediu al municipiului Bălți pentru anii 2017-2020”. Dezbaterile continuă.

//
Comentariu0

In data de 21.07.2017, in incinta Primariei mun. Balti,  au avut loc consultările publice pe marginea proiectului deciziei Consiliului mun. Bălţi „Cu privire la aprobarea Planului de acțiuni pentru mediu al municipiului Bălți pentru anii 2017-2020”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor de învățămînt din municipiu, reprezentanți ai serviciului de salubrizare ”Spații verzi”, Agenției ecologice Bălți, administrației locale și mass-media.

Moderatoarea evenimentului, doamna Ludmila Derevenco, responsabilă de relația cu OSC-le din Bălți, a menționat că PLAM-ul a fost elaborat în comun cu experții din cadrul primăriei și din extern, care au analizat situația actual a mediului, identificând cele mai bune soluții.
Domnul Grati Vasili, specialist principal al Direcției Generale Comunale din cadrul primăriei mun. Bălți, responsabil de desfăşurarea procedurilor de consultare, și-a exprimat speranţa că aceste consultari publice vor contribui esențial la îmbunătățirea calității documentului și vor fi luate în considerare orice propuneri din partea populației.

Domnul Vladislav Cotos, Serviciul relații externe și atragerea investițiilor din cadrul primăriei a prezentat propunerile parvenite pe marginea proiectului PLAM:
1. Insuficiența programelor de educație ecologică în școli și rîndul populației (propunerea dlui Iurie Ungurean);
2. Soluții pentru devierea traficului greu din municipiul care tranzitează orașul (propunerea dlui A. Cudreașov)
3. Reducerea emisiilor atmosferice și reducerea poluării prin crearea de piste de biciclete (propunere din partea DGC);
4. Crearea unui sistem digital de monitorizarea a calității apei (propunerea dlui V. Cotos);
5. Modernizarea platformelor destinate colectarii deseurilor din municipiu (propunerea dlui V. Grati).

Doamna Renata Grădinaru, consilier municipal, a accentuat problema finanțării acțiunilor propuse în PLAM pentru anul 2017, propunând inițierea implementării de acțiuni mici cu susținerea populației locale.

Discuțiile s-au încheiat cu propunerea de a continua dezbaterile cu implicarea publicului în cadrul emisiunilor organizate de televiziunea locală. O altă propunere a fost crearea unui spot video publicitar privind implicarea publicului în dezbateri.

Propunerile din partea populației sunt așteptate pînă în data de 27 iulie curent la adresa electronică: [email protected] sau [email protected].
Amintim că PLAM este primul document privind implementarea politicii în domeniu în municipiul Bălți. Documentul a fost elaborat de un grup mixt de experți străini, cu participarea activă a specialiștilor primăriei și a membrilor Coaliției de Mediu.
Potrivit doamnei Ludmila Derevenco, o încercare asemănătoare a fost realizată în 2004, dar care nu s-a soldat cu succes. Sperăm ca de data aceasta să creăm acel cadru de dialog constructiv și o conlucrare fructuoasă de realizare a acțiunilor propuse!

Last updated: iulie 24, 2017 at 17:10 pm

Lasă un Răspuns