08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Complexul energetic Bălți la cei 65 de ani

//
Comentariu0

Tradițional, la 22 decembrie, cu prilejul Zilei energeticianului, felicităm lucrătorii centralelor termice electrice, ai generatoarelor electrice, ai stațiilor de distribuție, inginerii, instalatorii și personalul adițional acestor profesii.

Cum s-a fondat complexul energetic?

Anul de înființare a complexului energetic din Bălți este considerat 1956. Atunci, cu 65 de ani în urmă, în luna noiembrie, s-a încheiat prima etapă a construcției Stației electrice centrale (SEC) (fosta TCE, actualmente SA „Cet-Nord”). Resursele pentru această construcție fuseseră alocate de către conducerea țării cu mai mulți ani înainte. Până la punerea în funcțiune a SEC, Bălțiul era aprovizionat cu energie electrică de la o stație pe motorină, dotată cu generatoare vechi, cu o capacitate de numai 1310 kw. Această capacitate era insuficientă chiar și pentru necesitățile casnice, fără să mai vorbim de nevoile de producere și administrare gospodărească a orașului.

Construirea și punerea în funcțiune a Stației electrice centrale a constituit un adevărat progres pentru producția industrială, sfera socială și în nevoile crescânde ale societății, inclusiv cele culturale. La 22 ianuarie 1957, energeticienii au transmis primul curent de lumină industrial. În casele bălțenilor „becurile s-au aprins mai puternic, iar la întreprinderile industriale, motoarele electrice au început să funcționeze mai repede”. În iulie 1957, ziarul local „Comunist” scria: „instalatorii fixează cel de-al doilea turbogenerator, cu străduința ca până la a 40-a aniversare a Revoluției din Octombrie să lanseze a doua etapă a centralei electrice.” Acesta a fost începutul.

Înființarea stației a avut loc în contextul vremurilor anevoioase și controversate ale anilor `90, caracterizate de întreruperea curentului electric în case și întreprinderi; când orașul viețuia în întuneric, iar copiii erau nevoiți să pregătească temele pentru acasă la lumina lumânărilor sau a lămpilor; când pe pereții din bucătăriile apartamentelor se formau straturi de gheață din cauza temperaturilor scăzute; când orășenii deconectau în masă țevile de căldură, renunțau la sistemul de încălzire, iar unii, mai „îndrăzneți”, se conectau direct la sistem. Acestea au fost condițiile înființării Stației electrice centrale din Bălți. Întreprinderile au adoptat condiții de muncă moderne, iar cu susținerea partenerilor și fondurilor europene, modernizează în continuare sistemul de livrare a energiei electrice, asigurând orășenilor servicii de calitate.

Lucrul energeticienilor implică un risc permanent asupra vieții și sănătății. Ei nu doar întrețin și repară echipamentele, rețelele și infrastructura auxiliară. Energeticienii muncesc zi și noapte, în condiții extreme de temperatură, repară defecțiunile provocate de uzarea rețelelor, rezolvă probleme legate de aprovizionarea cu materii prime.

Astăzi, 22 decembrie, urăm energeticienilor stabilitate, încredere în viitor și solidaritate, întrucât, numai împreună vom putea dota și dezvolta municipiul nostru. Conform tradiției, de Ziua energeticianului, prin dispoziția primarului se nominalizează cei mai buni profesioniști în domeniu.

Sărbătoare frumoasă!

 

Last updated: decembrie 22, 2021 at 11:59 am

Lasă un Răspuns