08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ce măsuri trebuie luate la nivel de autoritate publică locală în legătură cu COVID – 19? Linia fierbinte 0(231) 5-46-38

//
Comentariu0

Miercuri, 11 martie 2020, în incinta Primăriei mun. Bălți s-a desfășurat ședința cu directorii întreprinderilor municipale și ai complexului termoenergetic. De la bun început s-au aprins discuții despre starea de situație de alertă maximă, în legătură cu situația epidemiologică în țară, provocată de coronavirus (COVID – 19).

Astfel, șeful Direcției gospodărie comunală, Veaceslav Zincovschii, i-a obligat pe toți administratorii întreprinderilor municipale și de stat, de pe teritoriul municipiului Bălți, să respecte indicațiile dispoziției primarului nr. 75 din 10.03.2020, cu referință la:

  • în fiecare întreprindere să fie create 2 zone de lucru: „condițional curată” și „condițional murdară”;
  • peste fiecare 2 ore să fie efectuate lucrări de dezinfectare ale birourilor, meselor de lucru, mânerelor ușilor etc.;
  • să fie măsurată, la începutul și sfârșitul zilei de muncă, temperatura corporală, și în cazul în care aceasta depășește 36,6 C, angajatul să fie trimis acasă și anunțat medicul de familie;
  • să fie asigurat fiecare angajat cu produse igienice de primă și unică folosință;
  • să fie spălat și dezinfectat fiecare salon al fiecărei unități de transport public cu produse chimice și antibacteriene;
  • să fie respectată la maxim igiena persoanlă;
  • se recomandă sistarea audienței cetățenilor la întreprinderile municipale și înlocuirea lor cu „telefon direct”.

Viceprimarul de Bălți, Tatiana Dubițkaia, a adus la cunoștință că instituțiile de învățământ de toate nivelurile și-au sistat activitatea în perioada 11- 23 martie 2020, prin ordinl Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 292 din 10.03.2020.

Șefa Secției sănătate, Feodora Rodiucova, a informat că la momentul actual pe întreg teritoriul republicii sunt confirmate 3 cazuri de infecție coronavirus (COVID – 19).

Ieri, în a II-a jumătate a zilei, s-a adresat de sine stătător un bărbat cu febră (care anterior a fost în Italia) la Spitalul Clinic Republican din municipiul Bălți. Acesta a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din municipiul Chișinău, cu suspiciune de COVID – 19. Deocamdată nu s-a anunțat vreun răspuns oficial.

Șefa Secției Sănătate a îndemnat persoanele în etate să evite locurile publice și călătoriile cu transportul public în orele de vârf, întrucât acestea sunt cele mai predispuse la boli respiratorii-acute.

Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!

Notați: Linia fierbinte a Serviciului Sănătate 0(231) 5-46-38.

P.S.: La momentul publicării, în Republica Moldova sunt înregistrate 22 de cazuri cu suspiciune de COVID -19 și 3 – confirmate.

Last updated: martie 11, 2020 at 17:33 pm

Lasă un Răspuns