08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ce este Alerte.md și cum funcționează?

//
Comentariu0

Alerte.md este o platformă online, lansată de Primăria mun. Bălți, în septembrie 2022, cu scopul sporirii interacțiunii cu cetățenii. Platforma permite semnalarea, de către cetățeni, a problemelor, participarea la sondaje de interes comunitar și lansarea de inițiative, prin simpla accesare a saitului alerte.md/balti.

Ce fel de probleme pot raporta cetățenii? Care este termenul de soluționare?

Alerte.md pune la dispoziția cetățeanului secțiunea „Raportează o problemă”, unde locuitorii pot raporta, în special, problemele ce necesită o rezolvare urgentă, pe diferite categorii. De exemplu: deteriorarea unui semn de circulație; defectarea unui bec electric în loc public; lipsa unui capac de canalizare; ștergerea marcajului rutier; apariția unei gropi care pune în pericol viața trecătorilor; pomii care trebuie tăiați; etc.

Dacă în Codul administrativ este prevăzută examinarea petițiilor în termen de 30 de zile, atunci primăria își propune examinarea problemelor (alertelor), într-un termen mai scurt: de 3 zile, 5 zile, 10 zile, după caz.

Există probleme sau propuneri ale cetățenilor, a căror soluționare solicită un proces mai îndelungat, precum reparația drumurilor, construcția terenurilor de joacă, amenajarea parcărilor ș.a. Chiar dacă vor fi recepționate, ele nu pot fi soluționate în regim de urgență. În aceste cazuri, cetățenii vor primi un răspuns, prin care vor fi informați despre situație.

De ce este necesară indicarea datelor personale și corectitudinea lor?

Pentru a fi examinate problemele, cetățeanul trebuie să indice următoarele informații: nume, prenume, telefon, adresă electronică și adresa poștală. Expunerea unei probleme este considerată autentică, dacă are autor autentic.

Cine execută alertele?

Secretarul Consiliului examinează alertele zilnic și le transmite spre soluționare către subdiviziunile primăriei și/sau întreprinderile municipale, care rezolvă, în limitele competențelor, problemele cetățenilor și întocmesc un răspuns. Platforma, la nivel local, este administrată de către Direcția relații cu publicul a Primăriei mun. Bălți, care preia alertele și publică răspunsurile.

De ce să participăm la sondaje?

Secțiunea „Sondaje” de pe alerte.md/balti a fost intenționată pentru ca primăria să lanseze sondaje de opinie pe probleme de interes civic. Astfel, cetățenii pot să își exprime părerea, care poate fi luată în calcul la luarea anumitor decizii. De exemplu: rutele transportului public, programul de activitate al acestuia, calitatea serviciilor publice, tipul serviciilor prestate, etc.

Inițiativele și implicarea cetățenilor

Fiecare cetățean poate veni cu idei de îmbunătățire a municipiului, prin intermediul modulului „Inițiative” de pe alerte.md/balti. Alți cetățeni vor putea vota inițiativa dată, numărul de voturi exprimând popularitatea ideii și susținerea ei în rândul populației. Informația dată poate fi luată în calcul în executarea unor pași mai concreți, ulterior, fie de către cetățeni, fie de către autoritățile locale.

Care este situația actuală?

În anul 2022, primăria a înregistrat 119 probleme, dintre care 39 au fost soluționate, 52 se află în proces de lucru, 29 sunt transmise spre examinare. Cele mai multe probleme au fost raportate pe categoria drumuri, trotuare și securitate rutieră (62), 10 probleme pe categoria animale fără adăpost, 9 – fondul locativ, 9 – transport public, 8 – spații verzi, ș.a.m.d.

Cele 12 sondaje de opinie lansate, au acumulat, în total, 1376 voturi, iar sondajul cu cele mai multe voturi evaluează gradul de mulțumire a cetățenilor privind programul transportului public din municipiu și a obținut 862 răspunsuri și 58 comentarii pe platformă.

Cetățenii au înaintat 3 inițiative: crearea unui Centru de instruire pentru voluntari; amenajarea unei parcări pe strada E. Colesov 19 și Pictarea zidului Uzinei Răut, care au fost susținute de 52 cetățeni, 25 cetățeni și respectiv, 16 cetățeni.

Mai multe despre modul de utilizare a platformei puteți urmări în acest spot video. Primăria mun. Bălți îndeamnă cetățenii să vină cu propuneri, păreri și să expună alertele din municipiu. Părerea voastră este importantă pentru administrație!

Last updated: ianuarie 20, 2023 at 16:59 pm

Lasă un Răspuns