BERD și donatorii susțin noile modernizări ale sistemului de încălzire centralizată în Bălți
Împrumut în valoare de 15 milioane euro acordat companiei de încălzire CET Nord în cadrul programului BERD Orașe Verzi
Proiect susținut de donatorii BERD, inclusiv un grant din cadrul GCF în valoare de 1 milion de euro și unul în valoare de 2 milioane de euro din cadrul E5P
Finanțare pentru a îmbunătăți eficiența energetică, încălzirea centralizată și alimentarea cu apă caldă a celui de-al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova
Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de încălzire centralizată mai eficientă datorită unui nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro, acordat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în favoarea companiei de stat CET Nord SA.
Compania furnizează servicii de termoficare pentru aproximativ 70% din populația municipiului, precum și pentru numeroase clădiri publice și entități comerciale.
BERD va acorda un împrumut de 14 milioane de euro, alături de finanțarea din cadrul Fondului Verde pentru Climă (GCF) de 1 milion de euro. Împrumutul va fi suplinit de un grant de 2 de milioane euro de la Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P).*
Andrei Spînu, Viceprim-ministru și Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Octavian Costaș, bancherul senior al BERD, au semnat acordul astăzi la Chișinău.
Proiectul este cea de-a doua investiție în sistemul de termoficare din Bălți, în cadrul programului emblematic de sustenabilitate urbană, BERD Orașe Verzi. Programul abordează principalele provocări de mediu ale orașului, inclusiv calitatea aerului și schimbările climatice, exacerbate de performanța slabă a rețelei de distribuție a energiei și de nivelul scăzut al investițiilor în eficiența energetică a clădirilor. Aceste elemente au fost identificate în planul de acțiuni Bălți Oraș Verde, finalizat și aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2021 și finanțat de guvernul Suediei.
Investiția va contribui la atenuarea problemelor moștenite legate de infrastructură și va promova decarbonizarea sistemică. Aceasta va încuraja o reducere a importurilor de energie electrică, ceea ce va duce la o mai bună securitate energetică și la economii semnificative de emisii de CO2.
Prin îmbunătățirea eficienței operaționale și energetice a termoficării centralizate prin intermediul unor controale mai bune ale sistemului, proiectul va permite introducerea facturării consumatorilor la nivel de apartament în baza consumului real și va optimiza în continuare utilizarea centralei de înaltă eficiență pentru producerea în cogenerare a energiei termice și electrice
Mai mult, prin reducerea consumului de gaze pentru încălzirea spațiilor printr-o mai bună reglementare energetică, proiectul va contribui la restabilirea furnizării de apă caldă menajeră centralizată, întreruptă în urmă cu mai bine de 20 de ani, la prețuri accesibile consumatorilor.
Ca parte a proiectului, BERD și GCF vor contribui la promovarea egalității de șanse prin sprijinirea participării femeilor la elaborarea politiciilor ce țin de climă și ocuparea de către acestea rolurilor tehnice. De asemenea vor fi dezvoltate cursurile de formare și sensibilizare a populației cu privire la problemele de gen și schimbările climatice.
Fondul BERD pentru țările în tranziție timpurie (ETC) a sprijinit proiectul cu cooperare tehnică pentru pregătirea acestuia.
Noua investiție se bazează pe îmbunătățirile obținute în prima etapă a proiectului, finalizat în 2019, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale, reducerea emisiilor de CO2 și servicii de termoficare de calitate mai bună.
Programul BERD Orașe Verzi ajută orașele membre să identifice, să prioritizeze și să abordeze problemele de mediu prin elaborarea unui Plan de acțiuni și realizarea de investiții specifice ce vin drept răspuns la provocările urbane ale orașelor. Lansat în 2016, are în prezent 52 de orașe membre. Bălți s-a alăturat programului în 2019.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Republica Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,47 miliarde euro în peste 145 de proiecte din întreaga țară pentru a sprijini întreprinderile private și infrastructura cheie și pentru a construi o economie mai ecologică și mai durabilă.
* E5P facilitează investițiile în proiectele de eficiență energetică și mediu. Activ în Moldova și alte Țări ale Parteneriatului Estic, E5P este finanțat de Uniunea Europeană, cel mai mare donator, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Norvegia, Moldova, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia.
Sursa: ebrd.com