08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Bălțiul a consemnat Ziua Portului Popular

//
Comentariu0

Costumul popular, numit şi Portul popular, este opera mai multor generații de creatori, este o revenire la tradiție, o moștenire a spiritualității neamului nostru, este și o istorie a identității etniilor ce conlocuiesc în pace și armonie pe acest meleag. 

A devenit o tradiție de a consemna în ultima zi de duminică a lunii iunie Ziua Portului Popular, concepută pentru a promova valorile autentice de patrimoniu cultural imaterial, transmise prin intermediul costumului tradițional. 

Municipiul Bălți, de rând cu alte comunități din țară, au sărbătorit în această duminică, la 27 iunie 2021, frumoasa sărbătoare, înscrisă cu litere argintate în palmaresul valorilor naționale. În scuarul „Meșterul popular” au fost expuse un șir de standuri cu lucrări iscusite ale meșterilor populari, la expoziția „Lada mea de zestre, plină ochi cu dor de floare”.  

Pe când în fața Palatului Municipal de Cultură, începând cu ora 11.00, a fost desfășurat un spectacol de divertisment cu genericul „Costumul popular – valoare populară”. Publicul prezent a urmărit un defileu al costumelor populare, a ascultat diverse scene folclorice, nefiind lipsă la eveniment cântecele și dansurile culese din folclor. Dispoziția de sărbătoare și autenticitatea costumului popular ne-o oferă cu mult drag colectivele cu titlu „model” ale PMC: Ansamblul folcloric „Doinița”, Teatrul „Dialog”, Ansamblul de muzică populară „Barbu Lăutaru”, Ansamblurile de dansuri populare „Miorița”, „Flori de tei” și „Vântuleț”. 

 

Last updated: iunie 28, 2021 at 21:24 pm

Lasă un Răspuns