08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ambrozia. Ce reprezintă și cum o combatem?

//
Comentariu0

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova continuă Campania de informare și conștientizare a populației despre necesitatea distrugerii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) care în ultimii ani a căpătat o răspândire vastă. În acest contex, Primăria municipiului Bălți se alătură scopului campaniei date, atenționând bălțenii despre efectul negativ al ambroziei asupra agriculturii și sănătății omului.

Distrugerea acestei buruieni a fost inclusă în Planul de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia pentru anii 2019 – 2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018. Această plantă are o răspândire largă în țările din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătății populației, ce afectează atât copiii, cât și adulții, inclusiv prin: rinoconjuctivită, accese de astmă, urticărie, eczemă, șoc anafilactic etc. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare micriscopice de polen. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie – septembrie.

Pentru distrugerea eficientă a ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice (manuală) și a celei chimice, fiind recomandate erbicidele omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

Atașat sunt prezentate postere, pliante, spotul publicitar, distribuit în cadrul campaniei despre: ce reprezintă ambrozia, cum arată, care este modul de răspândire, cum se manifestă alergia la ambrozia, cum combatem ambrozia etc.

Combaterea şi prevenirea răspândirii buruienii ambrozia:

Last updated: iulie 6, 2021 at 17:55 pm

Lasă un Răspuns