A XI-a ediție a Zilei mondiale a cămășii ucrainene ”Vîșivanka”
19 Mai 2022
În ziua de 19 Mai 2022, la Chișinău, Congresul național al ucrainenilor din Moldova, Comunitatea Femeilor Ucrainene din R. Moldova (CFUM) și Asociația Tineretului Ucrainean „Zlagoda” cu susținerea Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova a organizat cea de a XI-a ediție a Zilei mondiale a cămășii ucrainene „Vîșivanka”.
Ziua mondială a cămășii ucrainene, înființată la Cernăuți (Ucraina) în 2006, a ajuns anul acesta la cea de a XVI-a ediţie (fiind sărbătorită în Moldova din 2011). Ziua cămășii ucrainene este marcată în fiecare an în a treia zi de joi din luna mai de comunitatea ucrainenilor etnici de pretutindeni, pentru a-i uni și a promova cultura ucraineană prin purtarea hainelor tradiționale, care reprezintă patrimoniului cultural mondial.
Ziua cămășii ucrainene în Moldova, organizată în inima capitalei, a reunit peste 400 de participanți, inclusiv demnitari de stat, reprezentanți ai societății civile, corpului diplomatic, refugiații din Ucraina, precum și copii din școlile în care se studiază limba ucraineană. Împreuna, participanții au intonat imnurile Republicii Moldova și a Ucrainei, au susținut un minut de reculegere pentru comemorarea victimelor agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei. A urmat și un Flesh-mob «Ой, у лузi» (cântec-simbol al luptei pentru independența Ucrainei) precum și un recital de cântecele ucrainene, interpretate de ucrainenii etnici din Republica Moldova și refugiați.
Tradiționalul „Marș” al Cămășii Ucrainene din Scuarul Catedralei până la strada Constantin Tănase a fost încununat cu ceremonia arborării festive a drapelului Ucrainei cu o lungime de 15 metri.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenco și Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, Deputatul Oazu Nantoi și Vera Petuhov, Director general adjunct al Agenției relații interetnice au salutat participanții și au transmis mesaje de susținere.
Dumitru Lecarțev, Președintele Congresului ucrainenilor din Moldova, a declarat: „Astăzi noi suntem aici împreună, fapt care dovedește puterea ucrainenilor, care în pofida durerii și pierderilor de război, păstrează tradițiile și valorile neamului. Fie că milioane de ucraineni, care suferă în urma războiului, să-și găsească în Vîșivanka simbolul speranței, și în viitorul apropriat își vor îmbrățișa rudele și prietenii”.
Valentina Moraru, Președinta Comunității femeilor ucrainene din Moldova, a menționat: „Ucrainenii sunt astăzi susținuți de populația Republicii Moldova, care și-a unit eforturile într-un spirit de prietenie pentru a ajuta Ucraina, fapt pentru care mulțumim poporului Republicii Moldova. Astăzi, alături de noi sunt cetățenii Moldovei, inclusiv polonezi, georgieni, azeri, găgăuzi, bulgari, romi. Cu toții ne dorim pace și bunăstare pentru a crește copii noștri în dragoste și libertate, simbolul cărora pentru noi este limba noastră și costumul nostru tradițional”.