08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită la Chișinău

//
Comentariu0

08 aprilie 2022

Potrivit sursei: bri.gov.md cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor (8 Aprilie), Agenția Relații Interetnice în cooperare cu Coaliția Vocea Romilor a inaugurat în incinta Casei Naționalităților expoziția de artă plastică de reproducții a pictorului Nicolai Bessonov (1962-2017), artist plastic, cercetător în domeniul culturii și istoriei romani. Lucrările semnate de Nicolai Bessonov redau cu cea mai mare precizie aspecte din viața romilor. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentată și o  expoziţiei de fotografie cu genericul „Liderii romi: trecut, prezent şi viitor”, ce cuprinde fotografii consacrate unor personalităţi de etnie romă, care s-au afirmat în cultura naţională: compozitorul Ştefan Neaga, coregraful Pavel Andreicenco, trompetistul Ion Carai, dansatoarea şi actriţa Domnica Negru, scriitorul şi traducătorul Anatolie Rădiţă, savantul Ion Duminică şi alţii. De asemenea, Ansamblul de cântece și dansuri „Romii Moldovei” au prezentat un concert de muzică tradițională pentru cultura romani, cu genericul „Gelem, Gelem”.

Prezente la eveniment, oficialitățile din cadrul Președinției, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova și reprezentanții misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale au sărbătorit, alături de romi, identitatea culturală, lingvistică, folclorul și tradițiile cetățenilor de etnie romă și contribuția acestora la formarea și dezvoltarea statului nostru.

Vera Petuhov, Director general adjunct al Agenției Relații Interetnice, a adresat felicitări şi urări de bine membrilor comunităţii romilor din Republica Moldova, precum și romilor refugiați din Ucraina, care sunt astăzi pe teritoriul țării noastre, exprimându-și respectul faţă de eforturile depuse de către colegii din Coaliția ”Vocea Romilor”, organizațiile etnoculturale rome din cadrul Consiliului Coordonator al organizațiilor etnoculturale, liderii organizațiilor rome, mediatorilor comunitari din teritoriu și nu în ultimul rând, cetățenii romi.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, în cadrul Programului Comun al ONU „Susținerea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, implementat cu sprijinul Suediei, a fost lansată campania de informare „Drepturile romilor astăzi și întotdeauna”. Despre aceasta a anunțat dna Bea Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldovacare adeclarat căOficiul ONU PENTRU Drepturile Omului în Moldova va continua să ofere sprijin pentru extinderea și consolidarea rețelei de mediatori comunitari de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru că Agenția Relații Interetnice își dorește să celebreze Ziua Internațională a Romilor și prin generarea unor subiecte de politici care reflectă problemele şi soluţiile comunităţii roma din Republica Moldova,
în incinta Casei Naționalităților s-au desfășurat lucrările mesei rotunde ”Mecanisme de implementare a politicilor publice de incluziune a romilor din Republica Moldova”. La eveniment au  participat reprezentanți ai APC, APL, ONG, oficiali din cadrul misiunilor diplomatice, mediatori comunitari din raioanele Republicii Moldova. Principalul subiect al discuțiilor s-a axat pe aprobarea și implementarea ulterioară a Programului privind susținerea populației de etnie romă, în scopul îmbunătățirii situației acestora în sectoarele relevante și asigurarea participării lor în viața socială și politică a țării.

Recunoașterea progreselor – un imbold spre dezvoltare. Decernarea mediatorului comunitar cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, 8 Aprilie 2022

Doamna Aliona Ciurar, mediator comunitar din cadrul Direcției generale asistentență socială și protecția familiei a Primăriei mun. Bălți, a fost desemnată cu diplomă din partea Agenției Relații Interetnice a RM, pentru activitate prodigioasă și contribuiția la susținerea populației de etnie romă din mun. Bălți. Diploma a fost îndemnată de Dna Bea Fereuci, Șeful Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova.

Last updated: aprilie 14, 2022 at 17:48 pm

Lasă un Răspuns