08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

A 76-a aniversare a operațiunii Iași-Chișinău

//
Comentariu0

Stimați bălțeni!

24 august este o dată semnificativă pentru întreaga Republica Moldova. Acum 76 de ani, în această zi, țara noastră a fost eliberată de invadatorii fasciști. Către luna august 1944, orașele și satele din nordul republicii fuseseră deja eliberate, dar trupele armatei sovietice nu ajunseseră încă la frontieră. Pe 24 august a fost finalizată prima etapă a operațiunii militaro-strategice a forțelor armate ale URSS împotriva Germaniei naziste și a României. 9 zile de ofensivă puternică care au eliberat oamenii din Moldova. Capul de pod de la Șerpeni a devenit arena principalelor ostilități. 9 zile fierbinți ale lunii august 1944, astăzi, peste 76 de ani mai târziu, sunt percepute într-un mod special.

Fapte glorioase pe altarul memoriei, CCT

În luptele pentru eliberarea Moldovei, titlul de „Erou al Uniunii Sovietice” a fost acordat peste 140 de soldați și comandanți. Șase soldați sovietici au devenit cavaleri ai „Ordinului Gloriei”: G. Alecseenco, A. Vinogradov, A. Gorskin, F. Dineev, A. Caraseov și S. Schiba.

În municipiul Bălți, în 2016, au trăit 3 participanți ai operațiunii Iași-Chișinău. Astăzi, niciun martor nu este în viață, dar amintirea lor va rămâne pentru totdeauna în inimile bălțenilor. În mod tradițional, această zi în mun. Bălți se organizează evenimente comemorative, însă anul acesta, din cauza stării de urgență declarate în sănătate publică, evenimentele în masă sunt interzise. Răsfoim paginile glorioase ale luptelor la distanță. Este importantă memoria, prin care trăiește cineva.

Vă chemăm să ne oprim pentru o clipă. Să onorăm amintirea soldaților-eliberatori cu un minut de reculegere. Memorie veșnică! Slavă eternă și pace veșnică tuturor soldaților care și-au sacrificat viața în luptele pentru eliberarea Moldovei noastre!

Last updated: august 24, 2020 at 12:27 pm

Lasă un Răspuns