Ziua de comemorare a Domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfînt
La data de 2 iulie 2017 s-au împlinit 513 ani de la moartea Domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfînt. În această zi instituţiile culturale a mun. Bălţi au pregătit un şir de activităţi în memoriam marelui voievod şi domn Ştefan al Moldovei.
Astăzi la Bălţi a avut loc depunerea de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt. La activitate au participat: administraţia Primăriei, consilierii municipali, reprezentanţii organelor descentralizate, funcţionari publici din cadrul Primăriei, reprezentanţii instituţiilor de învăţămînt, întreprinderilor municipale.
Activitatea a fost însoţită de compoziţia literar-muzicală „O făclie, o datorie, un crez, un destin”. Prezentatorii au aranjat 2 lumînări la monument, apoi au răsfoit file istorice din viaţa marelui voievod Ştefan cel Mare. Moldova a avut mulţi bărbaţi de seamă, dar numai unuia i s-a spus Mare şi Sfînt – simbol al măreţiei strămoşilor noştri. Pentru noi Ştefan cel Mare rămîne a fi întruchiparea geniului poporului, care a domnit 47 de ani (1457-1504), a zidit 44 de mănăstiri şi biserici, şi care a trăit, a făurit cu virtuţi creştineşti, cu dragoste şi demnitate, cu gîndul la Ţara şi Popor.
„Poporul găsise în Ştefan cel Mare cea mai curată şi mai deplină icoană a sufletului său: cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime, straşnic la mînie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în grai, gospodar şi iubitor al lucrurilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale” (N. Iorga).