08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Viceprimara Tatiana Dubițkaia participă la Conferința Internațională din Bonn privind Educația Adulților

//
Comentariu0

În perioada 23-26 septembrie 2024, Viceprimara municipiului Bălți, Tatiana Dubițkaia, participă la conferința internațională „Învățarea și Educația Adulților (ALE) ca responsabilitate a autorităților locale”, organizată în Bonn, Germania. La această conferință, Tatiana Dubițkaia participă în cadrul delegației din Republica Moldova, la invitația organizației DVV International. Implicarea directă și interesul Primăriei municipiului Bălți sunt determinate de inițiativa Asociației „Caroma Nord” (președinte – Rodica Frecăuțanu) și de comunicările trilaterale preliminare în timpul vizitelor reprezentanților DVV International la Primăria municipiului Bălți, ultima fiind condusă de Levan Kvatchadze.

În cadrul acestor discuții s-a subliniat importanța educației continue pe tot parcursul vieții și perspectiva creării unui Centru de Învățare și Educație pentru Adulți în Bălți, ca parte a unei inițiative de dezvoltare educațională, cu finanțare din partea DVV International și co-participarea administrației publice locale.

Tema centrală a conferinței internaționale din Bonn este responsabilitatea regională pentru promovarea educației adulților și implementarea politicilor de educație incluzivă. În prima sesiune a fost prezentat sistemul de educație pentru adulți din Germania, cu accent pe rolul autorităților locale în acest proces. Un punct central al discuției a fost integrarea educației formale și non-formale în comunitate, ca mijloc de consolidare a abilităților individuale și sociale.

Tot în prima zi a conferinței, Tatiana Dubițkaia a participat la ateliere de lucru și grupuri internaționale de discuții, unde au fost analizate politici educaționale și modele de colaborare între autoritățile locale și centrele de educație pentru adulți din Köln, Rostock, Frankfurt am Main, și au fost prezentate experiențele Ucrainei, Moldovei (un centru instituit în 2023), Georgiei, Armeniei, Kosovo, Bosniei și Herțegovinei. În acest context, municipiul Bălți a confirmat decizia de a susține planul de creare, începând din 2025, a unui centru local de educație pentru adulți, cu sprijinul DVV International.

Considerăm că promovarea educației pentru toți în contextul comunității locale, identificarea oportunităților de cooperare internațională pentru realizarea unui Centru de Învățare și Educație pentru Adulți în Bălți, și obținerea de sprijin pentru proiectul educațional, având în vedere expertiza internațională furnizată de DVV International, sunt priorități pentru dezvoltarea sustenabilă a municipiului nostru. Cu certitudine, participarea și prezența Viceprimarului municipiului Bălți la acest eveniment vor contribui la consolidarea capacităților municipiului nostru în promovarea educației pentru adulți pe parcursul vieții și la obținerea de experiențe valoroase și bune practici, necesare pentru demararea Centrului de Învățare și Educație pentru Adulți la nivel municipal.

Last updated: septembrie 24, 2024 at 17:22 pm

Lasă un Răspuns