Politicile publice bazate pe evidențe – factor cheie în dezvoltarea socio-economică a regiunii municipiului Bălți
Municipiul Bălți este a doua cea mai mare localitate din Republica Moldova după municipiul Chișinău, iar la începutul anului 2022 avea o populație de 98.2 mii de persoane, ceea ce înseamnă 3.8% din populația totală a țării. Sporul natural negativ, îmbătrânirea populației și migrația continuă a tinerilor sunt schimbări demografice care necesită măsuri concrete din partea statului, așa încât locuitorii să-și continue traiul în regiune. Acestea sunt câteva dintre constatările studiului „Profilul Demografic al municipiului Bălți” lansat ieri în cadrul unei dezbateri publice organizate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație – UNFPA Moldova, găzduită de către Primăria municipiului Bălți.
Analiza a fost realizată ca parte a Programului UNFPA de Reziliență Demografică pentru Europa și Asia Centrală lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în 2021 cu scopul de a susține și dezvolta capacitățile țărilor din regiune, inclusiv Republica Moldova, de a elabora politici bazate pe evidențe și programe destinate societății și populației, pentru a răspunde la schimbările demografice și a consolida capitalul uman.
Studiul prezintă date dezagregate despre schimbările demografice din municipiul Bălți, așa încât autoritățile să elaboreze politici publice centrate pe oameni și ajustate la necesitățile reale ale acestora. Evenimentul a pus în discuție măsurile necesare privind transformarea provocărilor demografice în oportunități, pentru a susține dezvoltarea țării și a promova reziliența demografică în Moldova.
Irina Serdiuc, secretar, Consiliul municipal Bălţi, a reiterat importanța unor asemenea studii, care oferă datele necesare pentru elaborarea unor politici demografice eficiente menite să contribuie la dezvoltarea echilibrată a regiunilor prin valorificarea potențialului disponibil, dar și creșterea standardelor de viață a populației, astfel, să reprezinte obiectivul principal al politicilor de stat.
Potrivit studiului lansat, ponderea persoanelor de vârstă aptă de muncă este de 58% din populația municipiului Bălți. În acest sens, ocuparea deplină a persoanelor în câmpul de muncă, ar putea contribui la dezvoltarea socio-economică a localității.
Conform datelor GGS, doar puțin peste jumătate (53%) din populația în vârstă de 15-64 de ani este implicată în muncă plătită, ceea ce semnalează valorificarea insuficientă a forței de muncă – fenomen caracteristic și la nivel de țară.
Persoanele cu studii superioare sunt angajate în câmpul muncii în proporție de 75%. Astfel, doar fiecare a cincea gospodărie își poate acoperi necesitățile de bază, printre care ponderea femeilor este mai scăzută decât cea a bărbaților. Circa 40% preconizează o îmbunătățire a situației financiare în următorii trei ani. Studiul mai arată că populația mun. Bălți este activ implicată în migrațiune – fiecare al zecelea locuitor intenționează să se mute în următorii trei ani într-o altă țară, iar printre cei în vârstă de 15-34 de ani – fiecare al patrulea.
Sistemul de educație timpurie al municipiului Bălți este destul de dezvoltat, la 100 de locuri revenind 96 copii înscriși, părinții angajați beneficiind cel mai mult de aceste servicii. În același timp, se atestă o rată scăzută de utilizare a serviciilor formale în rândul utilizării gospodăriilor sărace și a persoanelor neangajate în câmpul muncii, fapt ce afectează dezvoltarea educațională a copiilor din familii social vulnerabile.
Potrivit Biroului Național de Statistică, pentru anul 2021, rata totală de fertilitate este 1,5 copii per femeie, fiind în continuă scădere. Totodată, 58,6 dintre respondenții de vârstă reproductivă își doresc doi copii, iar ar pentru 36,1% – numărul ideal de copii în familie este de trei și mai mult. . Decalajul dintre indicatori semnalează existența unor bariere în atingerea fertilității dorite, mai relevă studiul.
„Analiza datelor demografice pentru mun. Bălți a relevat atât aspecte pozitive, cât și aspecte care pot fi îmbunătățite. Printre aspectele pozitive putem evidenția faptul că, în pofida îmbătrânirii populației, în mun. Bălți este mare ponderea populației în vârstă aptă de muncă. Bălțenii își doresc un număr destul de mare de copii și este important ca aceste intenții să se poată realiza. Pe de altă parte, a fost identificată o rată relativ scăzută de ocupare a femeilor, prezența conflictului dintre viața de muncă și viața de familie, precum și intenții accentuate de emigrare printre tineri. Aceste aspecte trebuie abordate prin politici publice calibrate la nevoile și circumstanțele specifice ale locuitorilor din Bălți”, a subliniat autoarea studiului, Marina Soloviova, directoare program „Politici economice”, Expert-Grup.
Autorii analizei au formulat și câteva recomandări de politici. Printre acestea sunt:
- Politicile sociale trebuie să fie orientate spre sporirea accesului familiilor cu copii la serviciile de educație timpurie, în special a celor din categoriile social vulnerabile, așa încât atât mama cât și tata să poată îmbina viața de familie cu cea profesională și să poată avea numărul dorit de copii;
- Crearea locurilor de muncă bine plătite prin atragerea investițiilor, susținerea tinerilor în lansarea afacerilor, ar contribui la reducerea și prevenirea migrației de muncă;
- Politicile sociale trebuie să fie axate pe promovarea egalității de gen și creșterea gradului de satisfacție a relațiilor familiale prin desfășurarea campaniilor de informare și sensibilizare a opiniei publice.
- Măsurile de politici trebuie să asigure îmbătrânirea activă și sănătoasă și reducerea singurătății vârstnicilor. Acest lucru poate fi realizat prin creșterea accesului vârstnicilor la serviciile medicale de calitate și la consolidarea serviciilor de asistență socială, inclusiv pentru păturile social-vulnerabile.
Analiza a fost realizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în baza datelor revizuite ale populației și migrației la nivel teritorial estimate de către Biroul Național de Statistică în anul 2022 și datelor Studiul Generații și Gen (GGS), care este primul și cel mai complex studiu demografic longitudinal, desfășurat până în prezent în peste 24 de țări ale lumii.
Acest studiu a fost elaborat cu suportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MMPS), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) și nu prezintă în mod necesar punctul de vedere al UNFPA Moldova, SDC, MMPS sau oricărei dintre organizațiile afiliate.
Sursa: Expert-grup