08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Schimb de experiență între organizațiile necomerciale din Moldova și Kazahstan în sfera prestării serviciilor pacienților cu tuberculoză

//
Comentariu0

În ziua de 14 iulie, Secția sănătate din cadrul Primăriei municipiului Bălți împreună cu 3 asociații obștești din mun. Bălți, specializate în domeniul tuberculozei: „UORN”, „SMIT” și „Speranța Terrei”, au găzduit o delegație din Kazahstan. Vizita de parteneriat „Stop TB Kazahstan” în Republica Moldova a avut loc în cadrul proiectului finanțat de Fondul Global din Kazahstan, o parte componentă a căruia este lupta cu tuberculoza, anii 2020-2022.

Scopul acestei vizite: schimbul de experiență și implementarea bunelor practici în organizarea, furnizarea și finanțarea serviciilor nemedicale TB, prestate de organizațiile necomerciale din Republica Moldova.

Delegația din Kazahstan a fost reprezentată de membri ai ON-urilor, specialiști în domeniul pneumologiei și atragerii investițiilor:

  1. Ramazanova Zarina – Centrul Național Ftisiopulmonar, specialist M&E;
  2. Algazieva Gulbanu – Centrul Național Ftisiopulmonar/ Secția de coordonare a granturilor a Fondului Global, specialist M&E;
  3. Musabekova Gulnaz – Secția de coordonare a granturilor a Fondului Global, coordonator de proiect;
  4. Markabayeva Tatiana – Secția de coordonare a granturilor a Fondului Global, specialist ON;
  5. Raimova Gulzhan – Secția de coordonare a granturilor a Fondului Global, specialist M&E;
  6. Pak Alexandr – ON „Ты не один”, coordonator;
  7. Abdulaeva Fariza – ON „Igilik”, asistent social;
  8. Kundolov Temirzhan – ON „Senim Tirek”, coordonator;
  9. Smailova Gulmira – ON „Umit” (or. Karaganda), șef;
  10. Perzadiev Ramil – ON „Taraz anti-HIV”, coordonator;
  11. Rakhmanberdieva Gulshat – ON „Белая ромашка”, fizioterapeut;
  12. Alibekova Gulzhan – ON „Sanat Alemi”, asistent social;
  13. Turgunbaev Bolatbek – ON „Umit” (or. Turkestan), psiholog.

Reprezentanții asociațiilor obștești locale, urmând exemplul rezultatelor muncii depuse în municipiu, au prezentat întregul volum de sarcini, ce țin de rezolvarea problemelor tuberculozei. Au vorbit despre multe proiecte realizabile. Au răspuns la mai multe întrebări legate de cooperarea ulterioară în domeniul tuberculozei. Oaspeții au rămas plăcut surprinși de faptul că, în perioada dificilă a pandemiei, asociațiile obștești au avut grijă de toți pacienții cu tuberculoză și le-au oferit asistență și tratament la domiciliu timp de 14 luni. Această metodă permite pacienților cu tuberculoză să-și finalizeze complet tratamentul fără a-l întrerupe și, în același timp, fără a se deplasa în oraș în fiecare zi pentru tratament, dată fiind situația pandemică dificilă.

Șeful Secției sănătate și în același timp președintele AO „Speranța Terrei” Feodora Rodiucova a vorbit despre cooperarea APL cu asociațiile obștești, despre obiectivele comune pentru anul 2021 în domeniul tuberculozei, printre care și – crearea unui nou program de combatere a tuberculozei și HIV pentru următorii ani.

Asociațiile obștești au găzduit oaspeții în centrele lor, acordate de către autoritatea publică locală în baza Acordurilor de cooperare ale Consiliului municipal Bălți cu asociațiile obștești din municipiul Bălți.

 

Last updated: iulie 19, 2021 at 20:45 pm

Lasă un Răspuns