08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Primăria municipiului Bălți implementează un proiect de revitalizare urbană cu suportul Polish Aid

//
Comentariu0

La data de 15 iunie 2020 a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru implementarea proiectului de revitalizare urbană „Regândirea spațiului public în zona de revitalizare urbană din municipiul Bălți: suport pentru consolidarea coeziunii sociale și identității locale”. Proiectul este finanțat în cadrul Fondului Granturilor Mici 2020 – ediția Revitalizare Urbană, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone.

Valoarea totală a proiectului este 3.766.129,31 MDL, dintre care contribuția APL – 2.586.129,31 MDL. Valoarea cofinanțării este de 1 180 000 MDL.

Proiectul va fi implementat în zona de revitalizare din municipiul Bălți în perioada iunie 2020 – iunie 2021. Zona aferentă Gimnaziului „A.I.Cuza” a fost selectată ca zonă de revitalizare urmare a elaborării Programului de Revitalizare Urbană (PRU) al municipiul Bălți, aprobat prin Decizia Consiliului municipal Bălți nr. 1/76 din 27.03.2019.

Sumarul proiectului

            Proiectul prevede acțiuni integrate de dezvoltare urbană care vor contribui la revitalizarea zonei aferente Gimnaziului „A.I.Cuza” din municipiul Bălți prin creșterea atractivității economice, îmbunătățirea condițiilor de mediu și crearea condițiilor de accesibilitate și mobilitate, pietonală și rutieră pe strada Cahul urmare a reabilitării obiectivelor infrastructurii urbane și regândirea spațiului public. În cadrul proiectului va fi creat și dezvoltat un Laborator al inițiativelor civice locale ca instrument inovativ în cadrul proceselor de revitalizare urbană, care va contribui la consolidarea coeziunii sociale și identității locale, creșterea gradului de participare cetățenească a membrilor comunității locale, precum și asigurarea schimbului de experiență și transferul de cunoștințe a Grupului Local de Inițiativă al zonei.    

Grupurile țintă

Beneficiarii direcți în urma implementării proiectului reprezintă circa 3500 rezidenți ai zonei de revitalizare și 10 agenți economici care sunt în totalitatea lor participanți la traficul rutier și pietonal pe strada Cahul. Persoanele care vor beneficia indirect de rezultatele proiectului reprezintă circa 1000 elevi, copii, părinți și angajați ai sectorului public care frecventează instituțiile educaționale din zonă. Totodată, beneficiari indirecți ai proiectului urmează a fi 500 locuitori ai blocurilor locative situate după rețelele de cale ferată care tranzitează ZR pe strada Cahul pentru a se deplasa către instituțiile publice și stațiile de transport public.

            Rezultate scontate

  • Reparația suprafeței carosabile și refacerea trotuarelor pe ambele sensuri ale străzii Cahul (porțiunea de la str. Kiev până la rețelele de cale ferată);
  • Crearea și dezvoltarea CivicLab – Laboratorului inițiativelor civice în zona de revitalizare și organizarea sesiunilor trimestriale cu participarea membrilor comunității locale;
  • Organizarea și desfășurarea a 4 (patru) activități comunitare/dezbateri cu participarea rezidenților zonei;
  • Realizarea și prezentarea unei cercetări/analize privind istoria zonei de revitalizare;
  • Organizarea și desfășurarea a 3 (trei) sesiuni de informare pentru mediul de afaceri din zonă;
  • Consolidarea coeziunii sociale și identității locale în zona aferentă Gimnaziului „I.Cuza”;
  • Dezvoltarea și promovarea Grupului Local de Inițiativă al zonei.

 

Parteneriatul în cadrul proiectului

Partenerii civici ai proiectului sunt: Grupul Local de Inițiativă al zonei aferente Gimnaziului „A.I.Cuza” și Asociația Obștească „Tinerii pentru Dreptul la Viață” Bălți.

 

Proiectul este finanțat în cadrul Fondului Granturilor Mici 2020 – ediția Revitalizare Urbană, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone.

Last updated: august 8, 2020 at 9:05 am

Lasă un Răspuns