08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

8 aprilie este ziua constituirii serviciului orășănesc al gospodăriei comunale. 76 de ani la straja orașului

//
Comentariu0

În ziua de 26 martie 1944 orașul a fost eliberat de ocupația fascistă, iar numai după 2 săptămâni, pe 8 aprilie, Comitetul împlinitor al Sovietului orășănesc al deputaților truditorilor din Bălți a hotărât ca conducerea unei subdiviziuni complexe și multidimensionale să fie preluată de către Bocinin N.M. În acea perioadă pe umerii muncitorilor a fost pusă o sarcină grea: restabilirea vieții în orașul distrus din urma bombardamentelor și a infrastructurii acestuia, restabilirea fondului locativ, curățarea străzilor, scuarurilor, asigurarea furnizării de energie electrică și termică. Au existat probleme și dificultăți: lipsa rețelei centrale de apă și canalizare, poduri și drumuri deteriorate ce urmau a fi reparate și multe altele. Domeniul comunal orășănesc s-a schimbat mult în perioada celor 10 ani de după război: s-au dezvoltat serviciile comunale, se rezolvă problemele de aprovizionare cu apă, de canalizare și salubritate, se construiesc și se repară drumuri, poduri. Cu forțele lucrătorilor serviciilor comunale a fost total reabilitat spitalul deschis în anul 1872.

Orașul devine tot mai frumos. Străzile, parcurile, scuarurile devin mai atractive.

„Către sărbătoarea de 1 mai anul 1948 în Bălți a fost deschis Parcul central de cultură și odihnă. În parc au fost plantați 20 de mii de tufari decorativi, sădite cca 50 specii de flori. Parcul avea un havuz mare, activa o cafenea și estrada de dans. Forfotă mare era și în Parcul central pentru copii. Pictorii bălțeni l-au decorat cu diverse desene și panouri „Peștișorul de aur”, „Copilăria fericită”… (Cartea „Bălți– 585 ani”). 

Din dosar.

„Se extinde și se schimbă frumos orașul nostru. Tot mai verde și mai înflorit este. Numai în acest an în Bălți au fost sădite 1,5 mil. flori anuale și mai mult de 2 mil. flori decorative. În pepiniera de flori, datorită grădinarului V. Bodiu, au fost crescute 8 specii de flori decorative și 20 specii de flori anuale. Pe piața Victoriei au fost construite 2 vaze mari. O echipă de muncitori a înfrumusețat cu clumbe de flori scuarul de pe strada Gorki, cât și clumba din fața teatrului. Șeful de echipă a menționat: „Acum suntem ocupați cu decorarea cu noi desene a clumbei din fața clădirii administrative a Sovietului orășănesc. Mă voi stărui ca munca mea să facă orașul și mai frumos”. (ziarul „Comunist”, 1957)

 

Voi, lucrătorii domeniului comunal, sunteți cei ce ați reușit și reușiți întotdeana să faceți față tuturor încercărilor, în deosebi acum, în perioada aceasta atât de grea de stare excepțională anunțată în țară, țineți sub control situația ce ține de evacuarea la timp a gunoiului, asigurarea bălțenilor cu energie termică și electrică, amenajarea orașului …

Dragi prieteni, în acest moment aniversar vă aducem sincere felicitări prilejuite de ziua constituirii domeniului orășănesc al gospodăriei comunale. Voi astăzi, precum și predecesorii voștri 76 de ani în urmă, sunteți cei care creați în special confortul, aduceți în ordine curțile, parcurile și scuarurile din oraș, întâlniți oaspeții în hotel, reparați scările blocurilor, amenajați terenurile de joacă, reparați străzile, aduceți apă, lumină, încălzire, oferiți bălțenilor servicii de salubritate, canalizare … Sunteți cei care contribuiți la dezvoltarea orașului, datorită vouă el devine mai renovat, mai înfloritor și mai contemporan. Pentru acest fapt vă suntem cu toții recunoscători și vă mulțumim.

Last updated: aprilie 8, 2020 at 19:53 pm

Lasă un Răspuns