08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

15 iulie – Ziua comemorării domnitorului Moldovei – Ştefan cel Mare şi Sfânt

//
Comentariu0

Astăzi în ziua de 15 iulie Biserica Ortodoxă a desfăşurat o activitate religioasă de pomenire a Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În faţa monumentului s-a adunat conducerea Primăriei municipiului Bălți, reprezentată de primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi și viceprimarii – Tatiana Dubițkaia și Nicolai Grigorișin și reprezentanții Bisericii „Sfântului Nicolai” din centru orașului.

Astăzi e o dată remarcabilă, ziua Voievodului pe care poporul l-a numit „cinstit, bun, mare şi sfânt”, pentru faptele sale de milostenie şi iertarea celor greşiţi, pentru iscusinţa cu care a condus ţara cu dreptate, întrucît prin el Dumnezeu a pedepsit pe cei lacomi şi trădători, pentru că s-a îngrijit ca în urma sa să se înalţe lăcaşuri sfinte:

„Poporul găsise în Ştefan cel Mare cea mai curată şi mai deplină icoană a sufletului său: cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime, straşnic la mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în grai, gospodar şi iubitor al lucrurilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale” (N. Iorga).

El a domnit 47 de ani. În această perioadă a luptat pentru independenţa statală și a consolidat puterea centrală. Cu vitejie a confruntat cu resursele mici ale Moldovei forțele vaste ale Imperiului Otoman, Poloniei şi Ungariei. Ștefan a înscris numele său în istoria eroilor ca domn curajos, modest, apărător al lumii creștine, supranumit de către Papa de la Roma „Atlet al creștinismului”. După fiecare victorie construia lăcașuri sfinte – în semn de recunoștință față de Dumnezeu.

Datorită talentului lui Ștefan cel Mare, lider militar, diplomat, politician, Moldova a putut nu numai să-şi păstreze independența, dar a devenit o forță politică semnificativă în Europa de Est, recunoscută pe arena internațională. În perioada domniei lui Ştefan cel Mare țara a prosperat.

Sculptate în piatra secolelor au rămas cuvintele Domnitorului: „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu este a noastră, ci a urmașilor voștri și a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor…”

Last updated: iulie 15, 2020 at 16:33 pm

Lasă un Răspuns