08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

14 noiembrie 2023 – Ziua Mondială a Diabetului

//
Comentariu0

Diabetul zaharat este o boală endocrină netransmisibilă, fiind din punct de vedere medical clasificată în două tipuri, mai frecvent întîlnite și diagnosticate:

  • Diabetul de tip 1 – DT1 (cunoscut ca insulino-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie) se caracterizează printr-o producție deficitară de insulină, respectiv se necesită administrarea zilnică a unor preparate. Simptomele includ secreția excesivă de urină (poliurie), sete (polidipsie), foame constantă, scădere în greutate, modificări ale vederii și oboseală. Aceste simptome pot apărea brusc. Cauza și metodele de prevenire nu se cunosc.
  • Diabetul de tip 2 – DT2 (numit anterior non-insulino-dependent sau debut la adulți). Majoritatea pacientilor ce suferă de diabet au anume acest tip. Acest tip de diabet este în mare parte rezultatul excesului de greutate corporală și al inactivității fizice. Simptomele sunt mai puțin marcate de aceea și maladia este depistată uneori tardiv cînd apar deja complicatiile.

1 din 10 adulți din întreaga lume are diabet. Peste 90% au diabet de tip 2. Aproape jumătate din cazuri nu sunt încă diagnosticate.

În multe cazuri, diabetul de tip 2 și complicațiile acestuia pot fi amînate sau prevenite prin adoptarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase. Acest tip de Diabet Zаharat când nu este depistat și tratat la vreme, poate duce la complicații grave, care pot pune viața în pericol.

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, conștientizarea și accesul la informațiile corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile pentru a sprijini autoîngrijirea este strict vitală.

Sloganul pentru campania anului 2023 este: „Cunoște-ți riscul, asumă-ți responsabilitatea!”

Scopul acestei companii este de a informa și sensibiliza  populația  privind prevenirea și reducerea factorilor de risc comportamentali, diagnosticarea precoce a diabetului, tratamentul și prevenirea complicațiilor.

În acest context, prin dispoziția primarului mun. Bălți nr. 342 din 13.11.2023 a fost aprobat Planul măsurilor privind organizarea și desfăşurarea acțiunilor consacrate Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat – 14 noiembrie 2023. În cadrul mai multor instituții medico-sanitare, inclusiv în cadrul Centrelor sociale, centrelor de plasament a refugiaților, a persoanelor cu dizabilități (adulte), în perioada 14 – 17 noiembrie vor avea loc mai multe activități de informare și diagnosticare a Diabetului Zaharat.

Secția Sănătate din cadrul DGASSPF datorită implicării și suportului deja de mai mulți ani a AO Homecare, în colaborare comună cu Centrul de zi ”Rebeca”, în parteneriat cu Colegiul de Medicină Bălți a organizat la data de 14 noiembrie în incinta Primăriei mun. Bălți, testarea la glicimie a colaboratorilor Administarției Publice Locale, vizitatorilor Ghișeului Unic, precum și a altor persoane interesate.

 

Last updated: noiembrie 15, 2023 at 20:04 pm

Lasă un Răspuns