Participanţi la lichidarea avariei de la CAE Cernobîl vor fi decoraţi cu Crucea comemorativă
Prin Hotărîrea Guvernului RM nr. 80 din 16.02.2017 a fost instituită Crucea comemorativă «Participant la lichidarea consecințelor catastrofei din 1986 de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl».
Documentul a fost elaborat cu scopul aprecierii meritelor şi sacrificiu personal a tuturor cetăţenilor din Moldova, care au contribuit la eliminarea consecințelor accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl din 1986. Aproape 2300 cetăţeni vor beneficia de această Cruce comemorativă – distincţie corporativă a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care se conferă pentru recunoaşterea sacrificiului personal:
– al categoriilor de persoane menționate în articolul 6 din Legea nr. 909-XII din 30 ianuarie 1992 privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl;
– al participanţilor la experienţele nucleare sau la lichidarea consecinţelor avariilor cu radiaţie ionizată la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar.
Însemnul distincţiei reprezintă o cruce greacă lată, puţin labată, cu extremităţile braţelor uşor rotunjite convex, înscrisă într–un pătrat imaginar cu latura de 30 mm. De mijlocul marginii superioare a însemnului este fixată o toartă de suspensie de aur, prin care acesta se prinde cu un inel de baretă. Pe avers, însemnul este emailat portocaliu şi încărcat cu o cruce greacă de aur, mai îngustă, supraîncărcată cu o cruce-terţă neagră, iar în mijloc poartă un medalion rotund de aur, cu diametrul de 15 mm,în centrul căruia este reprezentat un clopot în bandă, încadrat de simbolul heraldic al atomului.Totul în relief.
Reversul însemnului este plat, de aur şi are reprezentat, în relief, în partea superioară a braţului de sus al crucii un clopot în bandă, iar sub el este gravată,în incizie, cu caractere capitale negre legenda în şase rînduri, cinci pe traversă şi al şaselea pe braţul de jos al crucii: PARTICIPANT/ LA LICHIDAREA/ CONSECINŢELOR/ CATASTROFEI DE LA/ CAE CERNOBÎL/ 1986”.
Panglica distincţiei este din moar portocaliu, avînd pe mijloc trei dungi verticale negre, separate între ele şi de fondul panglicii prin dungi verticale galbene. Panglica se îmbracă pe o baretă metalică de formă dreptunghiulară colţurile de jos tăiate. Bareta are pe marginea inferioară o toartă de suspensie de culoarea însemnului, iar pe revers un sistem de prindere a distincţiei. Bareta îmbrăcată cu panglica distincţiei. Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm.