08:00 - 17:00
(0 231) 2-64-50
piața Independenței, 1

Holocaustul – milioane de vieți distruse și crime oribile împotriva umanității

//
Comentariu0

Holocaustul înseamnă deportări și lagăre ale morții, stoicism și rezistență inegalabile, dar și lecții de groază ale istoriei.

Holocaustul înseamnă mai mult de șase milioane de vieți pierdute în zadar, iar vina acestor oameni consta în faptul că nu semănau cu сălăiii lor.

Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este anual marcată în data de 27 ianuarie. În acesată zi depunem flori la monumente și obeliscuri, îi comemorăm pe cei decedați și pe cei care au supraviețuit. Cel mai culminant moment al acestei zile tragice este povestirea acelor evenimente dureroase, ca să nu se mai repete niciodată HOLOCAUSTUL…

În memoria evreilor-victime ale genocidului fascist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, martirilor Holocaustului, în municipiul Bălți, în anul 1997 a fost edificat Monumentul victimelor Holocaustului, proiect susținut de Primăria municipiului Bălți, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Guvernul RM, înițiat de către Societatea de Cultură Evreiască.

Monumentul a fost reconstruit și dezvelit la 1 septembrie 2009, cu prilejul zilei tragice în istorie – 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tradițional, în cea de-a 27-a zi a lui gerar funcționarii publici ai administației publice locale, reprezentanții Parlamentului RM, locuitorii și oaspeții municipiului Bălți, reprezentanții societății evreiești s-au adunat în Scuarul memoriei victimelor Holocaustului pentru ai comemora pe cei care au decedat în acea perioadă sângeroasă a genocidului fascist, pe cei care au plecat și nu s-au mai întors acasă, la familiile sale.

În acestă zi, marcată cu roșu în istoria omenirii, vă propunem să vizionați un fragment din arhiva SA „Compania Teleradio Bălți”.

Last updated: ianuarie 27, 2021 at 16:07 pm

Lasă un Răspuns