08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ziua Naţională a Culturii

//
Comentariu0

În ziua de 15 ianuarie, zi în care s-a născut Mihai Eminescu, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua Naţională a Culturii, care a fost marcată, tradiţional, de asemenea şi în municipiul Bălţi. Concertul festiv a fost deschis cu felicitarea de sărbătoare a dlui Dumitru Pasat, consilier în Consiliul Municipal Bălţi, care a venit din partea conducerii administraţiei locale şi a consilierilor locali cu cele mai frumoase şi călduroase urări de succes pentru lucrătorii domeniului culturii. Publicului spectator din municipiu i-a fost prezentat un program cultural variat ce a cuprins toate genurile de creaţie ale domeniului cultural-artistic: literatura, teatrul, muzica, arta picturii, аrhitecura, arta fotografică, artele şi meşteşugurile populare, arhiva şi bibliotecile, muzeul, pinacoteca.

În perioada 23 dеcembrie 2016 pînă la 24 ianuarie 2017 în Pinacoteca “Antioh Cantemir” se desfăşoară expoziţia  de lucrări ale elevilor Şcolii de Arte Plastice pentru Copii.

Iar la 13 ianuarie 2017 în Muzeul de Istorie şi Etnografie a fost vernisată expoziţia cu genericul „Instituţiile de cultură –bogăţia spirituală a municipiului  Bălţi”, în care au fost expuse fotografii, extrase din ziarele timpului, diverse publicaţii informaţionale, etc. în care este descrisă activitatea de creaţie a oamenilor de cultură şi a formaţiilor  artistice din toate instituţiile culturale municipale.

La 14 ianuarie în fiecare an în Căminul de Cultură „Meşterul popular” este organizată şi desfăşurată expoziţia meşterilor populari ”Zbuciumul sufletului”.

Ziua Naţională  a Culturii a culminat la 16 ianuarie cu Programul artistic ”Cultura – muzica spirituală a existenţei”, care s-a desfăşurat în Palatul Municipal de Cultură şi la care au participat majoritatea formaţiilor artistice cu titlul onorific „model”, solişti, dansatori: Теаtrul popular „Baştina”; Аnjela Furtună-Taburceanu şi Ansamblul folcloric „Doiniţa”; Ansamblurile  şi Orchestra de muzică populară „Vîntuleţ”, „Flori de tei” şi „Mioriţa”; Аnsamblul de dans de gală „Flagrant”; Аnsamblul de dans contemporan „Imperia”; bursierii municipali, soliştii Studioului vocal „Indigo” Vadim Volc şi Madalina Gaivas; vioriştii Şcolii de Arte „C. Porumbescu”, solista de operă Tatiana Cozub de la Colegiul Muzical-Pedagogic; Аnsamblurile „Dixilend” şi „Folk-Band”; Studioul vocal „Premium” de la Casa de Cultură „Flacăra”, de asemenea vocaliştii Serghei  Mihailevschi şi Ana Lungu – ambii fiind discipolii Facultăţii de Muzică şi Pedagogie Muzicală de la Univeristatea de Stat „Alecu Russo”. În foaierul Palatului Municipal de Cultură s-a desfăşurat o expoziţie bogată de lucrări ale meşterilor populari, expoziţii de carte şi ediţii periodice ce reflectă tema culturii naţionale. Tot aici spectatorii veniţi la concert au savurat din armonia notelor muzicale din cadrul programului muzical-instrumental prezentat de elevii Şcolii de Arte „C. Porumbescu” şi Şcolii de Muzică „G. Enescu”.






Last updated: ianuarie 18, 2017 at 14:31 pm

Lasă un Răspuns