08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ziua catastrofei de la Cernobîl.

//
Comentariu0

La 24 aprilie 2018, in preajma Zilei Internaționale de Comemorare a victimelor catastrofei de la CEA Cernobîl şi ale altor avarii nucleare, în mun. Balti au avut loc un şir de evenimente, dedicate celor 32 de ani de la avaria de la centrala nucleară de la Cernobîl. Printre lichidatorii ale accidentului au fost 150 de bălţeni, 32 dintre care au decedat în anii după lichidarea avariei.

În ziua de 24 aprilie primăria traditional a organizat marşul şi ceremonia de depunere de flori la monumentul victimelor ale catastrofei de la Cernobîl. La mitingul a participat conducerea municipiului, lichidatorii avariei de la Cernobîl, reprezentanții organelor descentralizate. locuitorii municipiului. La miting, care s-a desfăşurat lîngă monumentul „În memoria victimelor de la Cernobîl”, au luat cuvîntul preşedintele Asociaţiei “Victimelor Cernobîlului” din Bălţi Serghei Shamrai și dna Lilia Sava, viceprimarul mun. Bălți.

Ei au  vorbit cu tristeţe şi durere despre tragedie de la Cernobîl, despre eroismul și curajul  lichidatorilor, care au salvat lumea de la contaminare radioactivă. Nominal au numit lichidatorii, care au locuit în mun. Bălți și au trecut în nefiinţă.

Explozia la unitatea 4 a răsunat la orele 01.00 la 26 aprilie 1986 și a dus la o amenințare de contaminare radioactivă. Această avarie  groaznică ar putea  avea consecințe mult mai grave dacă nu ar fi curajul, eroismul si sacrificiul ale oamenilor, care au sărit la lichidarea accidentului.

Last updated: aprilie 25, 2018 at 13:18 pm

Lasă un Răspuns