08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Vizita delegației Uniunii Juriștilor din Estonia în municipiul Bălți

//
Comentariu0

La data de 26 aprilie 2017, în incinta Primăriei mun. Bălți a avut loc întrevederea dintre reprezentanții primăriei și delegația Uniunii Juriștilor din Estonia. Inițiativa acestei întrevederi i-a aparținut Clinicii Juridice Universitare din Bălți care deja de 15 ani reprezintă un instrument alternativ în municipiul Bălți și în regiune pentru serviciile juridice gratuite pentru grupurile social vulnerabile. Obiectivele principale fiind acordarea suportului necesar pentru ca populația să aibă acces la serviciile juridice calitative și formarea practică a viitorilor juriști, absolvenți a Facultății de Drept a Univesității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți.

Cuvântul de salut i-a aparținut dlui Igor Șeremet, care a ținut să mulțumească oaspeților pentru interesul sporit față de municipiul Bălți și a trecut în revistă principalele aspecte privind asistența juridică pentru populația din municipiu, în special pentru grupurile social vulnerabile.

Dl Meelis Pirn, Președinte al Uniunii Juriștilor Estonieni, a relatat despre experiența asistenței juridice în Estonia, în special a prezentat proiectul dezvoltat de către Uniunea Juriștilor, numit ,,Farmacia juridică” care presupune acordarea asistenței juridice pentru cetățenii care nu își pot permite achitarea serviciilor consultanților juridici. La rândul său, dl Priidu PÄRNA, consilier juridic și cel care a venit cu ideea proiectului ,,Farmacia juridică” a relatat despre experiența  Farmaciei în colaborarea cu autoritățile publice centrale și cele locale din Estonia, despre suportul oferit și deschiderea față de acest proiect. Astfel, oaspeții au venit cu ideea și propunerea de a implementa un astfel de proiect în municipiul Bălți, care ulterior poate fi dezvoltat la scară regională și națională.

O parte  componentă a acestui program este și platforma web de asistență juridică online care are rezultate foarte bune, funcționează în limbile estoniană și rusă și, de asemenea, poate fi dezvoltată și implementată în Republica Moldova.

Delegația estoniană s-a arătat interesată de activitatea parajuriștilor din Republica Moldova, a invitat reprezentanții municipiului în Estonia pentru o vizită de studiu, cu scopul cunoașterii mecanismului de activitate a ,,Farmaciei juridice” și a arătat disponibilitatea acordării suportului în implementarea unui astfel de proiect în municipiul Bălți.

Oaspeții au ținut să mulțumească gazdei pentru o primire prietenoasă, pentru o discuție sinceră și pentru un dialog constructiv. La rândul său, dl Igor Șeremet și-a arătat deschiderea și disponibilitatea pentru o cooperare productivă.

Din partea primăriei mun. Bălți au participat dl Igor Șeremet, primar interimar, dna Irina Serdiuc, Secretar al Consiliului Municipal Bălți, dl Vitalie Balan, Șef al Direcției Juridice, dna Nadejda Crîjanovscaia, Șef adjunct al Direcției asistență socială și protecția familiei și consilierul municipal, dna Renata Grădinaru. Din delegația estoniană au făcut parte peste 18 avocați, notari, executori judecătorești, membri ai Uniunii Juriștilor din Estonia.

Last updated: mai 9, 2017 at 18:27 pm

Lasă un Răspuns