08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Vizita de monitorizare privind implementarea proiectului de revitalizare urbană ,,Crearea unui spațiu de interacțiune comunitară în Gimnaziul ,,A.I.Cuza” din mun. Bălți”

//
Comentariu0

La data de 22 noiembrie 2018 a avut loc vizita de monitorizare privind implementarea proiectului de revitalizare urbană ,,Crearea unui spațiu de interacțiune comunitară în Gimnaziul ,,A.I.Cuza” din mun. Bălți”.  Proiectul este implementat de către Primăria municipiului Bălți, în parteneriat cu Asociația Obștească ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață” Bălți, în perioada mai – noiembrie 2018. Suma totală a proiectului este de 860 000 MDL, dintre care contribuția Primăriei mun. Bălți – 200 000 MDL.  Proiectul este cofinanțat de către Reprezentanța Fundației „Fundacja Solidarności Międzynarodowej” în Republica Moldova în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.

Vizita de monitorizare a avut scopul principal de a discuta și analiza rezultatele obținute în cadrul implementării primei etape a proiectului, iar în acest sens, în incinta Gimnaziului ,,A.I.Cuza” a fost organizată o masă rotundă ,,Realizări și perspective” cu participarea membrilor Grupului local de inițiativă creat în cadrul proiectului, AO ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață” Bălți, membrilor Reprezentanței Fundației „Fundacja Solidarności Międzynarodowej” în Republica Moldova, experților în revitalizare urbană Andrej Brzozowy, Rajmund Rys, Aneta Nasternak, precum și a reprezentantului Ministerului Investițiilor și Dezvoltării al Republicii Polone – Grzegorz Pragert.

Discuțiile au fost într-un format deschis și într-o atmosferă prietenoasă, membrii Grupului local de inițiativă și locuitorii zonei mulțumind partenerilor pentru suportul oferit și pentru posibilitatea de a se implica în soluționarea problemelor locale și de a realiza acțiuni comune pentru revitalizarea zonei aferente Gimnaziului ”A.I.Cuza”.

În cadrul primei etape au fost realizate următoarele activități:

 • crearea Grupului local de inițiativă în zona de revitalizare;
 • asigurarea accesului pentru persoanele cu mobilități reduse în Gimnaziul ,,A.I.Cuza”;
 • reparația capitală a blocurilor sanitare în Gimnaziul ,,A.I.Cuza”;
 • organizarea și desfășurarea concursului de inițiative comunitare în zona aferentă Gimnaziului ,,A.I.Cuza”;
 • reabilitarea spațiului din fața instituției;
 • amenajarea terenului de fotbal;
 • amenajarea terenului de baschet;
 • restabilirea pistei de alergare;
 • reabilitarea intrării în curtea instituției.

În privința succeselor realizate în procesul de revitalizare urbană în municipiul Bălți, domnul Andzej Brzozowy – expert în revitalizare urbană cu o experiență de peste 20 de ani, a menționat că ,,Este foarte plăcut să observăm cum semințele revitalizării cultivate pe un teren fertil își dezvoltă o formă corectă, individuală în municipiul Bălți. Inițiativă administrației publice locale de a revitaliza zona aferentă Gimnaziului ,,A.I.Cuza”, pe lângă efectele reabilitării fizice a instituției educaționale, a reușit să stimuleze activitatea comună a copiilor, profesorilor și locuitorilor”.

În perioada imediat următoare, Asociația Obștească ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață” Bălți va începe implementarea etapei II a proiectului de revitalizare urbană din sursele financiare ale Programului de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF).

În cadrul etapei II, vor fi realizate următoarele activități:

 • elaborarea și implementarea unui program educațional continuu în domeniul revitalizării urbane și sporirii activismului civic;
 • amenajarea curții Gimnaziului ,,A.I.Cuza” și zonei aferente cu arbori, bănci stradale și urne de gunoi;
 • amenajarea unui spațiu în incinta Gimnaziului ,,A.I.Cuza” pentru desfășurarea activităților de instruire.

 

Această informație este publicată în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

 

Last updated: noiembrie 27, 2018 at 15:03 pm

Lasă un Răspuns