08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Vizită de curtoazie la Bălți a Excelenței Sale dl Hulusi KILIÇ – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova

//
Comentariu0

Astăzi, 24 februarie 2017, Excelența Sa Hulusi KILIÇ, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, a efectuat o vizită de curtoazie în mun. Bălți. Excelența Sa Dl Hulusi KILIÇ a fost însoțit de către Dl Yusuf Kenan KÜÇÜK, Consilier al Ambasadei, Dl Reşit Alper ERDİL, Consilier Comercial, Dl Burçin KILIÇOĞLU, Consul Onorific agreat al Republicii Turcia la Bălți și Dna Iulia ZAHARIA, interpret al Ambasadei.

În cadrul vizitei de curtoazie, prima întrevedere a avut loc la primăria mun. Bălți cu domnul Igor Șeremet, primar interimar al mun. Bălți. La fel, din partea municipalității, la întrevedere au luat parte: dl Leonid Babii-viceprimar al mun. Bălți, dna Lilia Sava- viceprimar al mun. Bălți, dna Svetlana Cudreașova, consilier municipal, Dl Vlad Ghițu, consilier municipal și Dl Serghei Culibaba, inspector de specialitate al Serviciului relații externe și atragerea investițiilor.

În discursul său, după salutul cordial a Excelenței Sale Dl Hulusi KILIÇ, primarul interimar a ținut să menționeze: „În istoria municipalității este prima vizită de așa nivel înalt și spre regret, primarul mun. Bălți dl Renato Usatîi, din motive subiective, fiind incomod pentru autoritatatea centrală a țării, nu poate participa la întrevederea respectivă. Această situație nu-i permite să-și exercite atribuțiile prin implicarea nemijlocită în procesele curente ale administrației publice locale Bălți.

Totodată, dl Igor Șeremet, în alocuțiunea sa, s-a axat și pe faptul că or. Izmir (Republica Turcia) este înfrățit cu mun. Bălți și pe speranța în dezvoltarea unei cooperării productive și fructuoase. În discurs, un accent deosebit s-a pus și pe pașii reali parcurși de administrația locală Bălți pentru valorificarea potențialului investițional al municipiului, prin aprobarea în anul 2015 a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a mun. Bălți pentru următorii anii, cît și activizării colaborării cu partenerii străini.

Dl Leonid Babii, viceprimarul mun. Bălți și-a exprimat satisfacția că Excelența Sa dl Hulusi KILIÇ, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova a ales mun. Bălți pentru deschiderea Oficiului Consular Onorific al Republicii Turcia și acest moment este foarte important pentru echipa managerială locală, după care a făcut o incursiune în aspectele economice, sociale și investiționale ale mun. Bălți. La fel, dl Leonid Babii a abordat, în cadrul discursului său și problemele ce țin de bugetul auster al municipiului Bălți și necesitatea atragerii investițiilor directe:
„Noi suntem deschiși pentru a primi investițiile străine date directe, primăria mun. Bălți poate oferi unele facilități. Avem nevoile de ele, Vă prezint doar o cifră – 630 milioane lei investiții, care au fost în 2016, e foarte puțin pentru mun. Bălți. La fel, noi avem nevoie de rezidenți în Zona Economică Liberă „Bălți”, noi avem nevoie de rezidenți în Parcul Tehnologic „Răut”.

Excelența Sa Dl Hulusi KILIÇ, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova a ținut să mulțumească cordial pentru primirea caldă în mun. Bălți și s-a referit la deschiderea Oficiului Consular Onorific al Republicii Turcia.

La finalul întrevederii, a ținut să-și expime atitudinea respectuoasă și corectă față de mun. Bălți și susținerea totală, municipalitatea fiind ca un prieten, iar respectiva vizită nu reprezintă doar o curtoazie, dar începutul unui sprijin substanțial, care va fi acordat începînd cu tratativele, care, în perioada imediat următoare, vor fi planificate cu autoritățile centrale, pentru a contribui la dezvoltarea mun. Bălți, prin susținerea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii de bază- reparația/construcția drumurilor.

După întrevederea de la primăria mun. Bălți, delegația oficială a Ambasadei Republicii Turcia în Republica Moldova în frunte cu Excelența SA Hulusi KILIÇ, a vizitat Zona Economică Liberă „Bălți”, a luat parte la festivitățile organizate cu prilejul finisării „Săptămînii albe sau brînzei” (dupa tradiția creștină), eveniment organizat de către Comunitatea Rusă din mun. Bălți, căt și a efectuat o vizită de documentare la Parcul Tehnologic „Răut”.

Last updated: februarie 27, 2017 at 12:24 pm

Lasă un Răspuns