08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Uniunea Europeană și UNICEF livrează echipamente de protecție de importanță critică lucrătorilor din asistența medicală primară

//
Comentariu0

Uniunea Europeană susține măsurile de urgență în prevenirea și controlul răspândirii noului coronavirus în 90 de comunități partenere ale Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțate de UE și implementate de UNICEF și PNUD.

Un lot de 2.000 de halate impermeabile și 1.600 de costume de protecție de unică folosință, laminate, care sunt destinate unui număr de peste 580 de lucrători medicali din peste 100 de centre de sănătate și oficii ale medicilor de familie, au fost achiziționate din fondurile UE și furnizate centrelor de sănătate din raioanele Ungheni și Cahul, ca parte a inițiativei „Solidaritate pentru Sănătate”. Este un exemplu concret al modului în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19. Echipamentul va contribui la reducerea riscurilor de infectare cu care se confruntă zilnic lucrătorii medicali.

Acest sprijin pentru lucrătorii din asistența medicală primară, în sumă de aproape 20.000 Euro, a fost oferit în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și PNUD.

„Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Împreună cu statele sale membre, în cadrul TeamEurope, și cu parteneri internaționali, suntem aici pentru a contribui la sprijinul necesar oamenilor și lucrătorilor din sectorul sănătății pentru a preveni și a depăși consecințele acestei crize,” a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Lucrătorii medicali sunt în mod incontestabil în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, iar medicii de familie și asistenții medicali care merg în vizite la domiciliu sunt eroii și eroinele invizibile ale pandemiei. Ei sunt cei care adesea intră primii în contact cu pacienții COVID-19 și, prin urmare, au un risc ridicat de expunere la virus. Livrarea acestui echipament de protecție, cu contribuția generoasă a Uniunii Europene, va reduce riscul la care se expun lucrătorii medicali  din Cahul și Ungheni în activitatea lor de zi cu zi și va ajuta la protejarea lor, precum și a familiilor și a copiilor”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

Programul „EU4Moldova: Regiuni cheie” (2019-2025) sprijină dezvoltarea creșterii regionale inteligente, inclusive și durabile în Ungheni și Cahul, pentru a aduce o calitate mai bună a vieții și oportunități noi cetățenilor.

Ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus, Uniunea Europeană este alături de țările Parteneriatului Estic și a realocat resurse pentru necesități imediate către Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina.

Un lot conținând 1,5 milioane de unități de echipamente personale de protecție, inclusiv respiratoare medicale și măști, ochelari de protecție și halate, finanțată de Uniunea Europeană și achiziționată de OMS a ajuns deja în țară, pentru a ajuta lucrătorii medicali din Republica Moldova să răspundă eficient și în siguranță la pandemia COVID-19.

Asistență suplimentară este oferită Republicii Moldova și din proiectele în derulare, precum și cele planificate. Aceasta va sprijini răspunsul imediat și de scurtă durată la criză și nevoile umanitare aferente și va oferi asistență pentru a depăși consecințele economice și sociale ale pandemiei.

Last updated: august 5, 2020 at 18:12 pm

Lasă un Răspuns