08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

UNICEF: la fel CA ȘI SPĂLAREA CORECTĂ PE MÂINI, „IGIENA CIBERNETICĂ” ESTE FOARTE IMPORTANTĂ

//
Comentariu0

Cu ajutorul unui chatbot, adolescenții și tineri vor putea să recunoască și să lupte cu falsurile referitor la COVID-19  

  • Moldova are a treia cea mai mare comunitate de U-reporteri din regiunea Europa și Asia Centrală, cu peste 25 de mii de tineri și adolescenți. 
  • Moldova este una dintre cele 24 de țări din lume care utilizează chatbot-ul prin intermediul U-Report. 

Chișinău, 31 martie 2020 – UNICEF Moldova lansează un chatbot virtual COVID-19, pentru a oferi răspunsuri rapide la întrebările pe care tinerii le-ar putea avea despre virus, dar și pentru a-i ajuta să conștientizeze efectul nociv al știrilor false, miturilor și stigmei asociate acestora. 

Pe măsură ce lumea luptă împotriva focarului de COVID-19, un număr considerabil de adolescenți și tineri din întreaga lume au fost afectați de închiderea școlilor, suspendarea activităților și alte  perturbări. Mai mult, ei pot fi afectați de dezinformare și de știrile false despre noul virus. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat anterior că știrile false se răspândesc mai repede decât virusul și a calificat acest fenomen drept o „infodemie”. 

Tinerii sunt utilizatori activi ai rețelelor de socializare. Fără cunoștințe adecvate, aceste activități pot avea un efect de cimentare a informației false și pot susține ecosistemul dezinformării. Pentru a-i ajuta să recunoască dezinformarea și să oprească ciclul vicios al răspândirii lor, UNICEF oferă o soluție digitală pentru tineri, care îi va ajuta să efectueze o primă verificare a informației înainte de a o căuta pe internet pentru a vedea dacă mai multe surse de încredere confirmă informația în cauză. 

Cred că o mulțime de oameni s-au săturat de informații false despre Covid-19. Sunt unul dintre acești oameni, care nu mai crede nicio informație despre acest virus. Spre marea mea surprindere, U-Report nu oferă doar sondaje, ci se asigură că noi, tinerii, suntem informați în mod corespunzător! A fost destul de ușor să scriu cuvântul cheie „Coronavirus” în chat și apoi chatbot-ul mi-a răspuns la întrebări”, spune Daniel Bălan, în vârstă de 16 ani, de la Liceul Teoretic din Ștefănești. 

Am primit informații suplimentare utile, care au elucidat unele dintre miturile care circulă deja, cum ar fi, de exemplu, că doar vârstnicii sunt afectați de coronavirus”, afirmă și Anastasia Robuleț, 17 ani, de la liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni. 

În timp ce anxietatea produsă de COVID-19 poate fi lesne înțeleasă, este important să ne asigurăm că recurgem la surse credibile pentru a obține informații sau pentru a verifica orice informații care provin din surse mai puțin credibile.  La fel ca spălarea corectă pe mâini, „igiena cibernetică” este foarte importantă. Gândește-te înainte de a da share! ” spune Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. 

Chatbot-ul funcționează prin U-Report, un instrument inovator de mesagerie pentru tineri dezvoltat de UNICEF și utilizat de peste 25 de mii de tineri și adolescenți din Moldova. Țara noastră este una dintre cele 24 de țări care folosesc la momentul actual chatbot-ul prin U-Report, având și a treia cea mai mare comunitate de U-Reporteri din Europa și Asia Centrală. 

Pentru a afla ce este coronavirusul, cum se răspândește, dacă puteți lua virusul de la animalele de companie, dacă aveți nevoie să vă puneți o mască, puteți accesa chatbot-ul COVID-19 pe platforma U-Report. Răspunsurile provin din surse de încredere, precum UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC). 

*** 

Câteva exemple despre ceea ce fac alții pentru a lupta cu dezinformarea 

Pentru a sprijini informațiile factuale și de încredere, există o pagină comună a Uniunii Europene despre răspunsul Europei la virus, care va include în curând informații speciale dedicate celor mai răspândite falsuri legate de focar. 

OMS are un compartiment dedicat pentru a contracara miturile pe pagina globală a organizației. 

Cum să accesați chatbotul: 

Alăturați-vă platformei U-Report pentru a avea informații actualizate și de încredere cu privire la COVID-19. Pe Viber accesați https://chats.viber.com/ureportmoldova, iar pe Facebook alăturați-vă https://www.facebook.com/Ureport.Moldova/ și apoi tastați CORONAVIRUS în mesajele către grup și urmați instrucțiunile. Instrumentul este disponibil în limbile română și rusă. 

Despre U-Raport 

Dezvoltat de UNICEF la nivel mondial, U-Report este un instrument digital de exprimare și mobilizare socială pentru tineri. U-Report își propune să încurajeze tinerii din Moldova și din întreaga lume să se facă auziți și să dezbată problemele și subiectele care îi preocupă zilnic. Disponibil gratuit pe Viber și Facebook, U-Report a fost creat de UNICEF pentru a vorbi pentru tineri și există deja în 65 de țări, reunind peste 8 milioane de tineri din întreaga lume. 

Mai multe informații pe http://moldova.ureport.in/ 

Communications Officer UNICEF Moldova 

Email: amunteanu@unicef.org 

Skype: angela.munteanu  

Tel: +373 22 26 91 53 

Cell: +373 69 12 36 30 

United Nations Children’s Fund 

Last updated: martie 31, 2020 at 13:06 pm

Lasă un Răspuns