08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Trendul modei de astăzi – Hârtia. Concursul „Plastica hârtiei” într-o nouă ediție

//
Comentariu0

„Creativitatea nu înseamnă să găseşti un lucru, ci să faci ceva din el după ce l-ai găsit” (James Rassel). Acesta a fost motto-ul celei de-a VI-a ediții a Concursului „Plastica hârtiei”, găzduit cu multă ospitalitate de Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți (director – Grigore Gaitur), la 12 mai a.c. Inițiatoarea concursului este dna Aliona Arlet-Vovc.

La eveniment au fost prezenți profesori, elevi, invitați speciali, iubitori ai artei și designului, precum și surse mass-media locale.

La concurs, au candidat elevi din trei instituții de învățământ bălțene:

 • Școala Profesională nr. 3 din Bălţi (coordonatori: Jmurcu Olga; Gîscă Natalia; Cuţitaru Tatiana);
 • SRL „Centrul de instruire „Miracol” din Bălţi” (coordonator – Liudmila Cazacu);
 • Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți – CIUB (coordonator – Vlaico Tamara).

Componența juriului:

 • Anna Romanciuc – designer vestimentar, proprietara atelierului „Strecoza” din Bălţi;
 • Victoria Cociurovscaia – Directoarea Casei Poloneze din Bălţi;
 • Stela Draguțan – pictor, meșter popular în broderie, colaborator științific al Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălţi.

Condiţiile de participare la concurs au fost:

 • Secţiuni: design vestimentar.
 • Tehnici: se admite orice tehnică de lucru.
 • Dimensiuni:

Tema a fost lăsată la discreția fiecărui participant la concurs. Acest lucru a avantajat lărgirea spectrului de stiluri și tematici abordate prin lucrări. Juriul a notat modelele de la 1 la 10 puncte. Acestea au fost prezentate pe trei categorii de vârste: 14-16 ani; 17-20 ani și 21+ ani. Toți candidații au dat dovadă de multă creativitate și muncă asiduă în elaborarea modelelor. Deși materialul utilizat a fost exclusiv hârtia, lucrările au impresionat profund atât juriul, cât și spectatorii. Cine s-ar fi gândit că dintr-un material atât de simplu ar putea rezulta produse atât de ingenioase?!

Evenimentul a fost animat de colectivele de dans popular Leghioner şi Crocus, conducător artistic domnul Kiricenko Alexei, care au distins atmosfera cu 3 dansuri: ucrainean, moldovenesc și polonez. La fel, cei prezenți au avut parte de o surpriză formidabilă din partea Teatrului de modă ,,Grația” al Colegiului de Industrie Ușoară din Bălți, care au prezentat plini de grație colecţia „ModernFolk”.

La final, juriul a anunțat câștigătorii și i-a premiat (sponsorii premiilor au fost toţi membrii juriului, Colegiul de Industrie Uşoară şi autorul proiectului).

Lucrările care s-au învrednicit de locuri câștigătoare, pe categorii de vârste, sunt următoarele:

 • Locul I: „Paper Doll” (CIUB, designer – Său Ana); „Poama ,,Roadele vieţii…”” (ŞP nr. 3, designer – Palamarciuc Ecaterina); „Amazonca” (SRL ,,Miracol”, designer – Redca Liudmila).
 • Locul II: „Muza” (CIUB, designer – Ţentiu Ecaterina); „Geometria spațială” (ŞP nr. 3, designer – Noroc Mădălina); „Splendoarea primăverii” (SRL „Miracol”, designer – Cheptanaru Snejana).
 • Locul III: „Flora” (CIUB, designer – Borisova Olga); „Spicul ,,Comoara pământului”” (ŞP nr. 3, designer – Dângă Tatiana); „Crăiasa Zăpezii” (SRL ,,Miracol”, designer – Donici Liudmila).

Urmând tradiția edițiilor precedente, inițiatoarea concursului ,,Plastica Hârtiei”, dna Arlet-Vovc Aliona, a înmânat un premiu bănesc din partea sa (hotărârea sa a fost independentă și putea fi diferită de punctajele acordate de către jurați). Acest premiu a fost oferit modelului „Poama ,,Roadele vieţii…””

Toți participanții la concurs au fost apreciați cu diplome de participare și au fost încurajați să continue pe această cale frumoasă. Să unească creativitatea cu străduința pentru a construi o cale spre success.

Last updated: mai 14, 2022 at 9:12 am

Lasă un Răspuns