08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Stimați concetățeni! Dragi bălțeni! 27 august – zi a Curajului, a Libertății, a Independenței Naționale

//
Comentariu0

27 august – zi a Curajului, a Libertății, a Independenței Naționale

Astăzi, 27 august 2021, Republica Moldova marchează 30 de ani de la proclamarea Independenței. Pentru statul moldav, anul 1991 este unul istoric și crucial.

Parlamentul Republicii Moldova a săvârșit, la data de 27 august 1991, un act de justiție în concordanță cu istoria neamului, cu normele de morală și de drept internațional, proclamând în numele întregului popor: „Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

Cum au decurs aceste trei decenii? Pe alocuri greu și anevoios, uneori cu dezamăgire și descurajare, alteori cu speranță și așteptare. Pe parcursul istoriei sale, teritoriul Republicii Moldova a avut evenimente și perioade perturbante, cu impact asupra națiunii și evoluției sale, ce au infirmat voința poporului, fără a se ține cont de valorile naționale, inclusiv de limbă, alfabet, simboluri de stat.

Astfel, calea lungă spre Independență, parcursă de Republica Moldova, demonstrează elocvent solidaritatea și voinţa fermă a poporului nostru de a-și făuri propriul destin și parcurs.

Grație istoricului eveniment, derulat acum 30 de ani în urmă, ne bucurăm anual, la 27 august, de Sărbătoarea Naţională „Ziua Independenţei” – o sărbătoare care ne aduce tuturor nouă sentimente de mândrie, de demnitate, de patriotism și de respect pentru propria țară. Totodată această zi remarcată trezește fiecăruia din noi un sentiment de solidaritate, de responsabilitate, de muncă și de obligativitate pentru făurirea și consolidarea unui stat de drept și dezvoltat economic, în care se respectă valorile democratice, iar Legea este pusă în capul mesei de către toți cetățenii Republicii Moldova.

Noi, generațiile de azi, suntem datornici să aducem prețuire tuturor personalităților și luptătorilor, care au contribuit la libertatea națională și la formarea Republicii Moldova ca stat independent și suveran. Să păstrăm identitatea națională pentru următoarele generații.

Stimați concetățeni! Dragi bălțeni!

Cu prilejul sărbătorilor naționale, consemnate la finele lunii august – Ziua Independenței și „Limba noastră”, Vă adresăm sincere și cordiale felicitări, dorindu-vă multă sănătate, fermitate, bunăstare, forță și energie, împliniri și realizări pentru o viață prosperă, decentă și mai îndestulată.

La mulți ani, Republica Moldova!

 

Cu profund respect,

primarul interimar al municipiului Bălți

Nicolai Grigorișin

 

Last updated: august 27, 2021 at 8:14 am

Lasă un Răspuns