Sărbătorim Hramul Sf. Nicolai acasă. Tezaurul bălțean – meșterii populari
Anume meșterii populari sunt acei purtători ai istoriei ce rămâne nemuritoare prin lucrările naționale făcute cu dragoste, grijă și acuratețe. Plaiul bălțean este proslăvit de deosbite lucrări de artă populară, ce sunt admirate nu numai de moldoveni, dar și de oaspeții municipiului nostru, de turiștii care vin să ne admire meleagurile îmbelșugate.
Faimoșii meșteri populari din municipiul Bălți sunt adunați în Căminul de cultură „Meșter popular”. Aici se dezvoltă diverse ocupații, printre care: brodărie, croșetărie, tricotare, țesut, confecțioanarea iilor, cămășilor bărbătești, prosoapelor, mărțișoarelor, jucăriilor moi, goblenurilor, împletirea pălăriilor din pai etc. Cel mai plăcut lucru pentru membrii acestui club este faptul că tânăra generație nu lasă uitării tradiția, se alătură fete și băieți, astfel promovând în continuare istoria, neamul și tradiția.
În fiecare an în data de 22 mai, de Hramul Sf. Nicolai – Ziua orașului, membrii Căminului de cultură „Meșter popular” organizează expoziții ale lucrărilor sale, ce transmit veșnica istorie, ce ne îngenunchiază în fața tradițiilor, neamului și culturii noastre. Însă anul acesta este unul deosebit, din cauza pandemiei create de COVID-19. De aceea vom admira deosebitele lucrări populare la distanță, vizionând video-urile, citind articole și răsfoind imagini.