08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Răsfoind filele istorice ale celor 70 de ani de activitate a școlii satului Sadovoe, mun. Bălți

//
Comentariu0

Astăzi, 04 noiembrie 2020, Școala primară a satului Sadovoe marchează frumoasa aniversare a celor 7 decenii de existență. Istoria acestei instituții de învățământ ne aduce în îndepărtatul an 1950, în recea perioadă postbelică. Anume în anul 1950, la data de 04 noiembrie, a fost clădită prima cărămidă în temelia Școlii mixte autonome nr. 15.

Despre apariția acestei școli se menționează în cartea „Soarta mea, dragostea mea – Sadovoe” de Roșca Alexandru Leonid și Sergiu Popovici (Capitolul 10). Confom sursei date: „Crescătoriite pomicule se dezvoltau și se măreau, iar ca consecință, apăreau probleme noi, care cereau soluționare. În gospodărie lucrau familii deja formate și tineri care erau gata să formeze familii noi. Trebuie să ne dăm seama că în componența unei familii complete intră și copii. Grigorii Antonovici Sadovici ne mărturisește că primii ani de școală, le făcea în satul Fundurii Vechi, trăind la rude, deoarece tocmai acolo se afla școala primară, atunci când mama lui lucra la crescătorie. În aceeași situație se găseau tot mai mulți și mai mulți copii. Și atunci deschiderea școlii primare a devenit o necesitate vitală.

Din procesul verbal al executivului consiliului de deputați din Bălți numărul 43 de la 30.09.1930:

„S-a ascultat: despre deschiderea în crescătoria pomiculă a școlii mixte autonome numarul 15.

S-a decis: de a deschide în crescătoria pomiculă, ce intră în componența orașului și se află la 9 km de la el, școala mixtă autonomă nr. 15, având în vedere existența elevilor de clasa întîi, a doua, a treia și a patra în număr de 40 de oameni”.

[…]

Au trecut ani și decenii … anul curent (2010) gimnaziul nr. 16 din Sadovoe va sarbători jubileul de 60 de ani.”

Despre faptul cum în 2010, pe 4 noiembrie, locuitorii din Sadovoe au sărbătorit aniversarea școlii lor natale, condusă de Valentina Șincariuc de mai bine de 25 de ani, aflăm din arhivele SA „Compania teleradio Balti”.

Au mai trecut încă 10 ani de la tipărirea acestei cărți. Gimnaziul nr. 16 a satului Sadovoe, își repetă istoria, devenind din nou Școala primară nr. 16 a satului Sadovoe.

Last updated: noiembrie 4, 2020 at 17:24 pm

Lasă un Răspuns