08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Propuneri din partea grupurilor locale, în vederea îmbunătățirii Mecanismului local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale

//
Comentariu0

La data de 22 și 24 noiembrie, reprezentanții Institutului de Reforme Penale s-au aflat la Bălți și respectiv, Ungheni în contextul desfășurării Meselor rotunde asupra „Mecanismului local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale”.

În cadrul întrunirilor, discuțiile s-au focusat pe aplicarea art. 104 Cod Penal (CP) Aplicarea măsurilor de constrângere cu caracter educativ.
2

Din partea Procurorului Moraru Alina s-a propus ca în cadrul urmăririi penale, când se întrunesc condițiile de aplicare a art. 54 CP Liberarea de răspundere penală a minorilor și celui 104 Aplicarea măsurilor de constrângere cu caracter educativ să fie solicitată de la Serviciul de Asistență Psihologică (SAP) evaluarea psihologică primară pentru a-l orienta pe procuror sau instanțele de judecată în alegerea măsurii cu caracter educativ indicat.

De asemenea, a fost expusă opinia că ar fi utilă elaborarea instrucțiunilor cu privire la aplicarea și executarea măsurilor de constrângere cu caracter educativ sub forma unui ordin comun a Ministerului Justiției, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății și a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Nu în ultimul rând, s-a pus în discuții și propuneri ce vizează cazurile copiilor cu un părinte sau ambii peste hotarele țării, la acest subiect fiind propus ca școala să înștiințeze imediat autoritatea tutelară.
1

Din partea Inspectoratului de Poliție Ungheni, locotenent–colonel, Postolachi Sergiu a comunicat despre procedurile de lucru cu copiii sub vârsta răspunderii penale, propunând ca la identificarea nevoilor de intervenție să fie prezenți ofițerii de urmărire penală specializați în investigarea cauzelor cu implicarea copiilor.

Șirul de mese rotunde pe marginea dezvoltării Mecanismului s-au desfășurat în 5 raioane ale țării, care fac parte proiectului: Leova, Căușeni, Bălți, Ungheni, Orhei.

Aceste activităţi sunt realizate în cadrul proiectului “Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea”, implementat de Institutul de Reforme Penale, cu susţinerea financiară a UNICEF Moldova.

 

Sursa: irp.md

Last updated: noiembrie 29, 2016 at 15:58 pm

Lasă un Răspuns