08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Programul de Granturi pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică (EE) în cadrul IMM-urilor

//
Comentariu0

Proiectul Securitate Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity – MESA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementată de Tetra Tech ES, Inc., are drept scop consolidarea securității energetice a Republicii Moldova prin: (1) avansarea integrării fizice și de piață a sectorului energetic al Republicii Moldova cu Europa; (2) intensificarea integrării energiei regenerabile; și (3) sporirea investițiilor în eficiența energetică și în producția internă de energie, în special prin adoptarea crescută a tehnologiilor de energie regenerabilă.

,,Programul de Granturi pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică (EE) în cadrul IMM-urilor” are scopul de a sprijini reducerea consumului de energie prin implementarea masurilor de EE în IMM-uri. Prin intermediul acestui program, vor fi acordate granturi ,,în natură” (în forma nemonetară) IMM-urilor pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică, care în prezent nu sunt posibile fără acest sprijin. Scopul acestei inițiative este de a reduce consumului de energie a IMM-urilor, demonstra eficiența investițiilor pentru implementarea proiectelor EE, încurajarea implementării măsurilor EE la scara largă și în cele din urmă, sporirea eficienței și a adoptării inovațiilor tehnologice în cadrul IMM-urilor din Republica Moldova.

Se preconizează că Programul va genera următoarele rezultate:

  • Finanțarea a cel puțin 20 proiecte care prevăd implementarea măsurilor de eficiență energetică în IMM-uri.
  • Suport pentru investiții în valoare totală de cel puțin 1 milion dolari SUA.
  • Economii de energie primară de aproximativ 2000 MWh/an.
  • Economii de CO2 de cel puțin 250 tone/an.

Prin intermediul acestui document, MESA invită furnizorii eligibili să-și exprime interesul de participare  (EOI), depunând  actele  solicitate, pentru  a  fi  selectați  în  grupul  de  furnizori precalificați în vederea implementării proiectelor de eficiență energetică în IMM-uri prin intermediul Programului de granturi destinate IMM-urilor. Furnizorii includ companii înregistrate în Republica Moldova, care oferă servicii de proiectare, inginerie, instalare, vânzare de echipamente, proiecte de EE.

Data limită: EOI-urile vor fi depuse până la 8 decembrie 2023, nu mai târziu de ora 14:00, ora locală, la Chișinău, Republica Moldova, prin poștă electronică la adresa de aeer.moldova@gmail.com, în următoarele formate: Adobe Acrobat PDF și/sau Microsoft Word.

Întrebări: Potențialii furnizori care au anumite întrebări cu privire la conținutul prezentei Cereri de exprimare a interesului (EOI) le pot adresa în scris până la data de 24 noiembrie 2023, ora 14:00, ora locală, la Chișinău, la adresa de aeer.moldova@gmail.com.

Webinar: Un webinar va fi programat la data de 29 noiembrie 2023. Webinarul va oferi o prezentare generală a programului de granturi pentru IMM-uri și vor fi adresate întrebări. Participanții trebuie să-și confirme prezența până la data de 28 noiembrie 2023 pentru a primi un link.

 

 

Obiectivul EOI

Programul de Granturi MESA pentru IMM-uri dorește să identifice furnizorii înregistrați care sunt interesați să fie incluși într-un grup de furnizori verificați în prealabil care pot fi angajați pentru a implementa măsuri de eficiență energetică în IMM-uri cofinanțate prin Programul de Granturi între 2023 și 2025.

Apartenența la grupul de furnizori verificați în prealabil nu garantează nicio afacere din partea Programului de Granturi MESA pentru IMM-uri; mai degrabă înseamnă că o listă de furnizori eligibili va fi distribuită IMM-urilor care doresc să implementeze proiecte de EE pentru a beneficia de grant.

 

Întreprinderile mici și mijlocii vizate de Programul de Granturi pentru IMM-uri

Mecanismul de granturi este destinat întreprinderilor mici și mijlocii înregistrate în Republica Moldova care doresc să-și reducă propriul consum de energie sau consumul de energie al clienților lor din sectorul privat sau public.

Prin intermediul acestui program, MESA va acorda IMM-urilor granturi în natură, cu costuri partajate, pentru implementarea investițiilor specifice în EE adaptate pentru fiecare beneficiar de grant, care în prezent nu sunt fezabile fără acest sprijin.

Se estimează că vor fi acordate granturi în valoare totală de 500.000 USD pe durata progra- mului. Fondurile nerambursabile vor fi apoi utilizate la împărțirea costurilor pentru fiecare pro- iect, după cum urmează:

valoarea cea mai mică de 50% din prețul total; sau

30.000 USD pentru fiecare IMM.

Investițiile care vor fi cofinanțate prin program includ echipamente de înaltă eficiență legate de încălzire, ventilație, aer condiționat, producerea de apă caldă menajeră și echipamente tehnologice de proces care aduc o îmbunătățire substanțială a performanței energetice a firmei. Proiectele de EE ar trebui să fie planificate și implementate de către furnizorii selectați care participă la program.

 

Cine ar trebui să aplice pentru a face parte din grupul de furnizori verificați în prealabil?

Companiile înregistrate în Republica Moldova cu experiență în oferirea serviciilor de proiectare, inginerie, instalare, vânzare de echipamente, de proiecte EE. Furnizorii trebuie să fie reprezentanți ai producătorilor locali de echipamente.

Lista echipamentelor eligibile care urmează să fie furnizate și instalate de către furnizor include, dar nu se limitează la:

  • pompe de căldură (toate tipurile)
  • cazane de gaz natural cu condensare de înaltă eficiență
  • echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic (echipamente de gătit, de producție și altele din brutării, de producție de lapte, de producție de carne, ferme de miel/ pește/ iepure/ porc/ carne de vită etc.)
  • unități de cogenerare și de tri-generare la scară mică
  • încălzitoare solare de apă (producție de apă caldă menajeră)
  • motoare cu acționare de frecvență
  • unități de tratare a aerului (UTA) cu recuperare de căldură
  • echipamente și cofinanțare tehnologică pentru producția de materiale eficiente din punct de vedere energetic (vată minerală, polistiren extrudat etc.)
  • echipamente de proces cu eficiență energetică

 

Echipamentul trebuie să fie certificat conform standardelor aplicabile.

Pe lângă ofertele de echipamente, se preconizează că companiile înregistrate vor oferi asistență tehnică IMM-urilor în dezvoltarea proiectului de EE. Domeniul de aplicare al activităților include:

  • Utilizarea bazei de clienți existenți sau potențiali pentru a identifica, a specifica și a stabili prețurile pentru modernizări eficiente din punct de vedere al costurilor în domeniul EE pentru IMM-uri.
  • Identificarea și propunerea de potențiali clienți pentru modernizarea EE în rândul IMM- urilor, utilizând contacte locale, subcontractori, camere de comerț și industrie sau alte asociații sau entități care cunosc utilizarea energiei în IMM-uri.
  • Livrarea echipamentelor definite (grant MESA) și finalizarea instalării și punerii în funcțiune a tuturor modernizărilor EE (IMM);
  • Pregătirea unei fișe de date, așa cum este stabilit pentru fiecare locație a clientului potențial de modernizare EE.

 

Informații și documente necesare

Vă rugăm să depuneți formularul de cerere (Anexa A) prin e-mail și să încărcați toate documentele justificative necesare în cerere:

Eligibilitatea de verificare în prealabil:

  • Înregistrarea companiei care confirmă și descrie activitatea acesteia.
  • Confirmarea din partea inspectoratului fiscal privind lipsa datoriilor față de bugetul de stat
  • Nivelul de claritate și de detaliere a serviciilor oferite
  • Experiența în furnizarea de servicii asemănătoare (evidențierea rezultatelor majore și a eficienței furnizării (cel puțin 3 referințe de proiecte în ultimii trei ani)

Experiența anterioară în realizarea inițiativelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) constituie un avantaj.

 

REPERE ȘI TERMENE IMPORTANTE

10 noiembrie 2023: Lansarea Cererii de OEI de la Furnizori

8 decembrie 2023: Termenul limită de primire a EOl-urilor

23 decembrie 2023: Evaluarea și confirmarea furnizorilor verificați în prealabil

Între T4 din 2023 și 2024: Elaborarea, în colaborare cu furnizorii, a unor termene pentru achiziționarea și furnizarea serviciilor

img-4.1-din-23.11.2023
Last updated: noiembrie 23, 2023 at 17:39 pm

Lasă un Răspuns