08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Primarul Alexandr Petkov a participat la evenimentul de inaugurare a Centrului de Dispecerat integrat pentru situații de urgență din municipiul Bălți

//
Comentariu0

Astăzi, 28 decembrie 2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI al Republicii Moldova în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, România a inaugurat Centrul de Dispecerat integrat pentru situații de urgență din municipiul Bălți. Centrul de Dispecerat a fost construit în cadrul proiectului „Răspunsul comun eficient în situații de urgență transfrontaliere”, cod 1HARD 3.1/31.

La evenimentul de inaugurare a participat Prim-ministru al Republicii Moldova, domnul Dorin Recean, Ministrul al Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros, reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova, Primarul municipiului Bălți, domnul Alexandr Petkov, dar și conducerea IGSU, reprezentată de șeful instituției, colonel Alexandru Oprea.

Prim-ministrul, Dorin Recean a felicitat echipa implicată în atingerea scopului în vederea creării unui sistem îmbunătățit și performant de reacționare în situații de urgență, pentru viața și siguranța cetățenilor. Totodată, oficialul a subliniat importanța conlucrării tuturor serviciilor responsabile de gestionarea situațiilor de criză cu autoritățile publice locale, dar și cu entitățile ce vor beneficia de serviciul nou îmbunătățit.

Centrul de Dispecerat pentru Situații de Urgență din Bălți este responsabil de gestionarea situațiilor de urgență și va deservi circa 1 milion de locuitori din 11 raioane situate în partea de nord a Republicii Moldova, precum și municipiul Bălți. Infrastructura Centrului de gestionare a situațiilor de urgență este dotată cu spații dedicate pentru găzduirea dispecerilor serviciilor de urgență. Aici, vor conlucra pompierii și salvatorii, poliția și serviciul medical. Sediul dispune de instalații moderne, sisteme de control al accesului, sisteme de încălzire, de ventilație și climatizare, mobilier și toate celelalte spații și aparate auxiliare. Centrul de dispecerat este dotat cu echipamente TIC necesare pentru a-și desfășura activitățile de rutină și de gestionare a situațiilor de urgență, precum și pentru a coordona în comun operațiunile de răspuns transfrontaliere. Dispeceratul integrat din nordul țării dispune de aceeași infrastructură ca Dispeceratul omolog din județul Iași, România, ambele fiind construite după standarde identice în cadrul proiectului implementat. De asemenea, în procesul implementării proiectului au fost stabilite proceduri de comunicare și coordonare a celor două centre de dispecerat pentru situații de urgență.

Prin realizarea acestui proiect se va spori creșterea calității și eficienței serviciilor furnizate publicului de către ambii beneficiari și se va îmbunătăți procesul schimbului de informații operative între serviciile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, programul va consolida relația vitală între Republica Moldova și România, care vor coopera pentru binele, siguranța și securitatea cetățenilor din ambele țări.

Scopul final al proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii TIC prin construirea și dotarea Centrelor de Dispecerat pentru Situații de Urgență din orașul Bălți – Republica Moldova și orașul Iași – România, precum și îmbunătățirea fluxului de comunicare între structurile care acționează în situații excepționale. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, fiind estimat la suma de 2.6 milioane euro.

Sursa: IGSU a RM

Last updated: decembrie 28, 2023 at 17:03 pm

Lasă un Răspuns