08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Primăria municipiului Bălți – în topul celor mai bune autorități publice locale din Republica Moldova la capitolul – Dezvoltare locală prin implicare comunitară

//
Comentariu0

Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Republica Moldova în perioada anilor 2015 – 2016, au fost premiate pe 19 decembrie curent de către Institutul pentru Democrație și Inițiative Sociale ,,Viitorul”  în cadrul unei ceremonii naționale.

Pentru al 12-lea an consecutiv, IDIS „Viitorul”, care este o organizație neguvernamentală, a oferit premii primarilor pentru cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova, evenimentul devenind astfel, o oportunitate inedită pentru toate autorităţile publice locale de a comunica publicului larg realizările lor de succes şi de a asigura durabilitatea acestor iniţiative prin schimbul de cunoştinţe, abilităţi şi experienţe.

La competiția celor mai bune practici din anul 2017 au participat 104 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 64 autorități publice locale din Moldova. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Transparența guvernării locale – premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Moștenirea cultural – istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; 4. Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor.

Primăria municipiului Bălți a fost apreciată cu Diplomă de gradul II pentru implementarea practicii ,,Bugetul civic – mecanism de implicare a cetățenilor în procesul decizional la nivel local” la Secțiunea: „Dezvoltare locală prin implicare comunitară”, oferindui-se Trofeul Programului Bunelor Practici 2015-2016.

Este de remarcat faptul că inițiativa „Bugetul civic – mecanism de implicare a cetățenilor în procesul decizional la nivel local” aparține Doamnei Renata Grădinaru, Consilier Muncipal și a fost lansată în anul 2015, cu suportul financiar al primăriei muncipiului Bălți și cu implicarea activă a locuitorilor mun. Bălți.

Menționăm că, în scopul multiplicării reușitelor primarilor premiați, IDIS Viitorul publică an de an un îndrumar cu istoriile de succes, în care s-au regăsit și bunele practici ale municipiului Bălți, la secțiunea II: Dezvoltare locală prin implicare comunitară și Secțiunea IV: Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor. De asemenea, aceste practici au fost incluse și în filmul Programului Bunelor Practici 2017.

În total, Primăria municipiului Bălți a aplicat la Programul Bunelor Practici cu 4 inițiative, care au fost implementate cu succes în anii 2015 și 2016:

  1. Bugetul Civic-mecanism de implicare a cetățenilor în procesul decizional la nivel local, initiativa aparține Renatei Grădinaru- Consilieră Municipală, fiind implementată cu succes din sursele bugetului municipal, începînd cu anul 2015.
  2. Instituirea Centrului de Excelență Profesională în cadrul Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu”, realizată de către Secția cultură, începînd cu anul 2014, în cadrul programului Novateca, care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante prin suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
  3. Festivalul-Concurs al datinilor și tradițiilor de iarnă „Bună seara, gospodari”, realizat anual de către Direcția Învățămînt, Tineret și Sport.
  4. Centrul de suport al tratamentului pacienților cu TB în condiții de ambulatoriu, practică implementată de către Serviciul sănătate în comun cu Asociația Obștească „Tinerii pentru Dreptul la Viață”.

Notă: În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 22 certificate de participare, 14 mențiuni, zece premii de gradul III, zece premii de gradul II și cinci premii de gradul I și șapte premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale în perioada 2015-2016.

Last updated: decembrie 22, 2017 at 13:15 pm

Lasă un Răspuns