08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Perspective de colaborare în extinderea relațiilor de comerț și experiențe utile de preluat din Letonia

//
Comentariu0

Recent, delegația oficială în componența domnului Igor ȘEREMET, primar interimar al mun. Bălți, doamnei Galina Codița, director Filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și doamnei Olga Suhomlinova, șef Direcție economie, prognozare și administrare a veniturilor, a luat parte la lucrările Forumului economic cu genericul„Conferința Internațională Business-ul în or. Daugavpils și Zona Economică Liberă din Latgalia”, care s-a defășurat între 3-4 martie 2017 în orașul partener Daugavpils (Republica Letonia).

În prima zi de lucru — 3 martie 2017, membrii delgației au avut o întîlnire productiva cu administrația unei singure Întreprinderi Municipale „Labiekārtošana – D” din or.Daugavpils, care se ocupa de toate serviciile publice. E de menționat că Daugavpils-ul este al doilea cel mai mare oraș din Republica Letonia la fel ca mun. Bălți și este situat pe o suprafață de 72,48 km², iar densitatea populației e mult mică comparativ cu numărul locuitorilor mun. Bălți. Întreprinderea menționată asigură cu muncă mai mulți angajați implicați nemijlocit în executarea serviciilor publice! Experiență ce merită a fi implementat și în mun. Bălți, la fel ca și  logistica lansării Conferința Internațională Business-ul în or. Daugavpils și Zona Economică Liberă din Latgalia” care a fost asigurată la nivel și urmează a fi prelaută pentru aplicare la organizarea Forumului economic în mun.Balti cu aportul Filialei Bălți a Camerii de Comerț și Industrie din Republica Moldova!

Masa rotundă din cadrul forumului respectiv, la care au luat parte reprezentanții Administrațiilor publice locale, Zonelor Economice Libere, Ministerului Economiei și Camerei de Comerț și Industrie, cît și Ministrul Finanțelor, a fost apreciată de către șeful delegației, care a comentat secțiunea respectivă:

„Principalul stimulent în atragerea investitorilor este politica fiscală compromisorie pentru investitori susținută de stat: privilegii, scutiri, cote reduse de impozitare, etc. In atmosfera unei conlucrări productive cu asigurarea garanțiilor din partea tuturor instituțiilor indicate are de cistigat ca finalitate cetățeanul din Letonia, mai ales cei care activează peste hotare, vor fi motivați sa revină  la baștină”.

Totodată, primarul interimar al mun. Bălți a purtat tratative și cu viceprimarul  or. Daugavpils dl Peteris Dzalbe, ca urmare menționînd: „Viceprimarul or.Daugavpils are multe propuneri de perspectivă în dezvoltarea relațiilor bilaterale, în special, celor de comerț exterior, remarcînd rolul deosebit nu numai al APL, dar și al Zonelor Economice Libere și Camerelor de Comerț și Industrie. Totuși, cel mai important rol îl au organele publice centrale, care agrează politica fiscală pentru și nu împotriva investitorilor!”

La data de 04 martie anul curent, după întîlnirea oficială de la Consiliul orășenesc Daugavpils, membrii delegației oficiale s-a deplasat în capitala Republicii Letonia, unde au avut oîntrevedere cu reprezentanții administrației or. Riga.

„În cadrul întrevederii respective am negociat și stabilit semnarea unui Memorandum privind dezvoltarea relațiilor bilaterale de comerț. În acest context, vom depune toate eforturile ca în viitorul apropiat produsele din Republica Moldova sa fie comercializate pe piețele or.Riga! La fel și produsele din Republica Letonia vor fi comercializate, de curind și pe piața noastră!”

Last updated: martie 16, 2017 at 11:45 am

Lasă un Răspuns