08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Pentru prima dată, Imnul municipiului Bălți a fost intonat 15 ani în urmă

//
Comentariu0

Imnul municipiului Bălți, unul din principalele simboluri ale municipiului, alături de stemă și drapel, a răsunat pentru prima dată la 22 mai 2007, la marcarea aniversării a 586 de ani de la prima atestare a localității. Soliștii corului Școlii de arte „Ciprian Porumbescu”, ai Școlii de muzică „George Enescu” și ai Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, sub acompaniamentul orchestrei de fanfară a Brigăzii de infanterie motorizată nr. 1 „Moldova”, au interpretat pentru prima dată Imnul municipiului Bălți, răvășind emoții despre orașul natal, renăscut din ruine, despre sunetul clopotelor – o chemare divină din cer pe pământ…

În anul 2006, prin decizia Consiliului municipal Bălți nr. 8/6 din 09.11.2006, Cântecul „Orașul meu”, autorul versurilor și muzicii cărora este Vasile Chironda, a fost aprobat cu statut de Imn al municipiului Bălți. Prin aceeași decizie a fost aprobat și Regulamentul privind intonarea Imnului municipiului Bălți:

„1. Imnul este un simbol al municipiului.

  1. Imnul municipiului se intonează în interpretare orchestrală și vocală. Se admite utiilizarea înregistrărilor audio.
  2. În interpretarea vocală, Imnul municipiului, se intonează în limba de stat, în deplină concordanță cu textul prevăzut de anexa nr. 1.
  3. Imnul municipiului Bălți se transmite de către posturile de radio și televiziune ale SA „Teleradio-Bălți”.
  4. Imnul poate fi intonat la:
  5. a) inaugurarea concursurilor și festivalurilor municipale, zonale, republicane și internaționale, organizate în mun. Bălți;
  6. b) inaugurarea unor expoziții de amploare cu tematică istorică și culturală;
  7. c) deschiderea manifestărilor solemne.
  8. La intonarea publică a imnului municipiului asistența va sta în picioare, bărbații se vor descoperi.
  9. Responsabilitatea pentru îndeplinirea prezentului regulament, revine onducătorilor autorităților administrației publice locale, ai întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor, sub egida cărora se desfășoară manifestările respective.

Astăzi, ședințele Consiliului municipal Bălți încep cu onorarea Simbolurilor Republicii Moldova și ale municipiului Bălți (stemă, drapel, imn).

Ca fact istoric: începând cu luna februarie 2007, cu intonarea Imnului municipiului începeau emisiunile televiziunii bălțene (SA „Teleradio – Bălți”).

Autorul imnului Vasile Chironda s-a născut la 18 octombrie 1939, în satul Elizaveta, județul Bălți.

Activitatea sa pedagogică, în calitate de рrofеsоr de instrumente aerofone, a început în аnul 1969, odată cu întemeierea instituției de învățământ, actualmente Colegiului de muzică și pedagogie din Bălți.

Pe parcursul a celor 38 de ani de activitate, s-a manifestat ca un pedagog cu spirit de inițiativă, exigent către sine și către colegii săi de lucru, un adevărat profesionist, un dascăl, care а iubit nespus viața și oamenii.

A îndeplinit un șir de funcții obștești: președinte al Comitetului sindical al Colegiului de muzică și pedagogie din Bălți; membru al comisiei de revizie al Sindicatului Republican al lucrătorilor culturii; membru al prezidiului comitetului sindical orășenesc (Bălți) a lucrătorilor culturii; membru al comitetului metodic al Ministerului culturii din Republica Moldova; șef al catedrei „Instrumente aerofone”.

Pentru activitatea sa rоdnică, реntru meritele sale deosebite, Vasile Сhirоndа, de nenumerate ori, a fost  decorat cu Diplоmе de lаudă, insignе dе оnоаrе din partea Ministеrului Culturii și al Comitetului Republican al Sindicatelor din Republica Moldova.

Prin ordinul din 05.10.1989, lui Vasile Chironda i s-a conferit titlul de „Învățător – metodist”, iar prin Decretul Președintelui RM din 31.12. 1996 acestuia i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Arte”.

Autorul imnului municipiului Bălți Vasile Chironda s-a stins de viață în ianuarie 2008, în vârsta de 69 de ani.

Last updated: martie 17, 2022 at 17:28 pm

Lasă un Răspuns