08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

O nouă HOTĂRÂRE a Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică

//
Comentariu0
 1. Conform raportului nr.3/496 din 25.08.2021, prezentat de Centrul de Sănătate Publică Bălţi, se ia Act de situaţia epidemiologică pe teritoriul mun. Bălţi, cu creşterea cazurilor de noi infecţii COVID- 19 în mun. Bălţi.
 2. Se ia act de Hotărârea nr. 60 din 23.08.2021 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică (CNESP).
 3. Se aplică Instrucţiunea privind măsurile de organizare a activităţii instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi învăţământ profesional tehnic şi superior (publice şi private) pentru anul de studii 2021-2022, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenţia cazurilor cu SARS-CoV-2, aprobată prin Hotărârea nr. 60 din 23.08.2021 a CNESP.
 4. Începând cu 01 septembrie 2021, activitatea instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial, liceal, învăţământ profesional tehnic şi superior va avea loc cu prezenţa fizică în toate unităţile în condiţiile respectării prevederilor instrucţiunii  menţionate la punctul. 3.  
 5. Procesul educaţional în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal se organizează cu participarea fizică a unui număr de elevi, stabilit în baza suprafeţei sălii de clasă, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea şi răspândirea COVID-19 şi a modelelor aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin ordinul nr. 840 din 13.08.2020, la decizia instituţiei de învăţământ.
 6. Se recomandă intensificarea acţiunilor pentru atingerea acoperirii vaccinale maximale din numărul angajaţilor în fiecare instituţie de învăţământ până la 01 octombrie 2021, pentru a preveni transmiterea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în spaţiul şcolar.
 7. In contextual evoluţiei nefavorabile a indicatorilor epidemiologici COVID-19 nu vor fi organizate festivităţi şi evenimente publice dedicate zilei de 1 septembrie în incinta instituţiilor de învăţământ din mun. Bălţi (în spaţii interioare şi exterioare).
 8. Toate instituţiile publice şi private de pe teritoriul mun. Bălţi vor continua acţiunile, în limitele competenţei, pentru creşterea numărului de persoane vaccinate, consolidarea răspunsului şi rezilienţei sistemului de sănătate la pandemia COVID-19 şi asigurarea imunităţii colective, conform recomandărilor internaţionale, de minim 70% pentru întreruperea lanţului de transmitere a infecţiei COVID-19.
 9. Se reiterează necesitatea de vaccinare împotriva COVID-19, cu orice vaccin disponibil şi aprobat pentru utilizare în Republica Moldova, ca unica măsură esenţială de prevenire COVID-19: vaccinarea împotriva noului coronavirus salvează vieţi, protejează de forme critice şi de decese, este un act de responsabilitate civică pentru combaterea pandemiei şi revenirea la normalitate. Vaccinarea este gratuită şi disponibilă pentru toată populaţia peste 18 ani în toate instituţiile medicale de asistenţă medicală primară şi punctele de vaccinare din  mun. Bălţi.
 10. Se menţin, cu titlu obligatoriu, măsurile de sănătate publică pe teritoriul mun. Bălţi pentru prevenirea şi controlul infecţiei cu noul coronavirus:

10.1. portul obligatoriu al măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise, în orice tip de transport public, în staţiile de aşteptare, în cadrul tuturor evenimentelor publice cu aglomeraţii umane din spaţii deschise, la întrunirile cu character unic, adunările în masă cu respectarea distanţei fizice de minim un metru.  Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;

10.2. dezinfecţia şi igienizarea mâinilor, cu asigurarea produselor şi preparatelor biocide în toate întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile de drept public şi privat, inclusiv în centre comerciale, magazine, instituţii HORECA, alte  structure care prestează servicii publice;

10.3. evitarea evenimentelor, care implică prezenţa aglomeraţiilor umane.

 1. Se solicită, din unu septembrie, suportul plenar al Ministerului Afacerilor Interne, în patrularea străzilor şi monitorizarea respectării regulilor de sănătate publică la staţiile de aşteptare, în transportul public, centre comerciale, pieţe etc.
 2. Nerespectarea măsurilor şi restricţiilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi serveşte temei pentru tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.
 3. Se solicită reprezentanţilor mass-media să informeze publicul despre prevederile prezentei hotărâri şi necesitatea vaccinării şi respectării stricte a măsurilor restrictive de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.
 4. Prezenta hotărâre intră în vigoare din momentul emiterii şi se publică pe pagina oficială a Primăriei municipiului Bălţi.
Last updated: septembrie 1, 2021 at 11:16 am

Lasă un Răspuns