08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Novateca transformă biblioteca în centru comunitar.

//
Comentariu0

Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu”, Bălţi este cea mai mare bibliotecă publică din nordul ţării şi una dintre cele mai valoroase instituţii de cultură din municipiu. În 1977, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a oferit bibliotecii titlul „Bibliotecă a Muncii excelente”.

Filiala pentru Copii „Ion Creangă”, sediul căreia se află pe strada Independenţei, într-o bibliotecă-tip, unica în Republica Moldova din punct de vedere architectural, a fost vizitată  E.S. James D. Pettit, Ambasador SUA în RM.

Dna Ludmila Ouș, director BM „Eugeniu Coşeriu”, a informat oaspeții de onoare despre serviciile bibliotecii, dintre care colecţii în limbile moderne, împrumut de carte/documente pe suport media, studiul în Sala Lectură, consultarea materialelor de referinţă, audiţie poveşti, vizionări casete video şi documente multimedia, bibliografii la cerere, vizionarea expoziţiilor, reviste, ziare, teatrul de păpuşi, activităţi culturale, acces INTERNET și a. Doamna a mai menționat, că anual, de serviciile bibliotecii beneficiază circa 6000 de copii.

Automatizarea şi informatizarea tuturor serviciilor Bibliotecii în ultimii ani se bazează pe conceptul «biblioteca – centru comunitar». În acest sens, cea mai mare realizare a Bibliotecii este aderarea la Programul Naţional de Modernizare a Bibliotecilor Publice şi livrarea de către AO IREX Moldova a echipamentului. Toate activitățile programului Novateca susțin dezvoltarea liderilor bibliotecari în inovarea serviciilor de bibliotecă și modernizarea bibliotecilor la nivel local, regional și național.

E.S. James D. Pettit și Directorul IREX Moldova Novateca Evan Treks au rămas surprinși de cele vizionate, au discutat cu copiii, care au venit la «Basme Matinale» sub genericul «Vineri de poveste scurtă» și s-au convins de faptul, cît e de pozitiv impactul tehnologiilor informaționale asupra dezvoltării generației în creștere.

Notă:

Filiala pentru Copii „Ion Creangă”  a fost deschisă în anul 1945 ca secţie pentru copii în cadrul Bibliotecii orăşeneşti. În anul 1947, secţia pentru copii a fost lichidată, fiind organizată o bibliotecă de sinestătătoare, specializată în deservirea copiilor.

Din anul 1957 pînă în anul 1990, biblioteca a purtat numele scriitorului rus Arkadii Gaidar. Din 1990, conform Hotărîrii Comitetului executiv orăşenesc Bălţi, bibliotecii i se conferă numele clasicului literaturii române Ion Creangă.

De la înfiinţarea sa şi pînă în anul 1983, sediul bibliotecii se afla pe strada Dostoievski, 32. În anul 1983, sediul ei este transferat pe strada Independenţei, într-o bibliotecă-tip, unica în Republica Moldova din punct de vedere arhitectural.

Last updated: februarie 7, 2017 at 16:03 pm

Lasă un Răspuns