08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Mihai Volontir: „Orașul e și el o vietate: are haina lui, sufletul lui, creierul lui și inima lui”

//
Comentariu0

„Se spune că orașul e și el o vietate: are haina lui, sufletul lui, creierul lui și inima lui. Sufletul orașului sunt oamenii, care îl populează”… Acestea au fost gândurile personalității, care s-a dovedit a fi o parte dintr-un tot întreg, o parte din sufletul orașului. Un oraș, care a devenit drag pentru el în 1957, când și-a legat soarta de Teatrul moldovenesc muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți. La 11 august 1957, pentru Mihai Volontir s-a ridicat pentru prima dată cortina în piesa „Chirița din Iași”.

Mihai Volontir – Cetățean de onoare al municipiului Bălți, Artist al Poporului din RSS Moldovenească și URSS, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova… În anul 2000 a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX a filmului moldovenesc.

Arhiva „CTR Bălți”, anul 2009. Mihai Volontir – aniversarea a 75 de ani

În data de 9 martie 2021, Mihai Volontir ar fi împlinit 87 de ani. În această zi, pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale, a avut loc depunerea de flori la bustul lui Volontir, unde au participat: rudele regretatului, consilierii locali, reprezentanții Primăriei municipiului Bălți, reprezentanții instituțiilor de cultură și cei care onorează aportul lui Mihai Volontir, adus în dezvoltarea culturii naționale.

Măsurile stricte de control a răspândirii infecției COVID-19 nu au permis organizarea unui eveniment la scară largă.

Ziua comemorării marelui actor Mihai Volontir. CCT

Pe parcursul ultimilor ani, au avut loc următoarele evenimente, dedicate renumitului compatriot – Mihai Volontir:

*22 mai 2018 – deschiderea plăcii comemorative pe fațada casei, unde locuia actorul;

*29 august 2019 – inaugurarea bustului lui Mihai Volontir pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale. Autor – sculptorul Gheorghe Postovanu;

*15 septembrie 2019 – sfințirea bustului lui Mihai Volontir.

Last updated: martie 10, 2021 at 6:13 am

Lasă un Răspuns