08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

MESAJ DE FELICITARE ADRESAT LOCUITORILOR MUNICIPIULUI BĂLȚI CU OCAZIA ZILEI HRAMULUI ȘI A ANIVERSĂRII A 599 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ

//
Comentariu0

Dragi prieteni bălţeni,

În această zi, avem deosebita onoare și bucurie să vă adresăm, din toată inima, cele mai sincere și cordiale felicitări cu prilejul Hramului municipiului Bălţi şi aniversării a 599 de ani de când a fost atestată documentar existența sa, în anul 1421, la răscruce de drumuri, „printre bălţi şi stufăriş, pe malul Răutului, în locul unde se varsă râul Răuţel”.
Municipiul Bălţi a cunoscut greutățile începuturilor sale, pe care istoria le plasează în timpul domnitorului Alexandru cel Bun și a soției acestuia, principesa Ringala de Mazovia, dar și atacurile hoardelor de tătari care au jefuit și incendiat aceste pământuri în sec. XV și la începutul sec. XVIII. Mai târziu, a cunoscut o oarecare înflorire economică în timpul domnitorului Alexandru Ghica, spre sfârșitul sec. XVIII. Deja, la sfârşitul sec. XIX și începutul sec. XX importanţa economică a oraşului creşte, în primul rând, ca urmare a finalizării construcției căii ferate care lega orașul Bălţi de Ungheni şi Chişinău, de Rîbniţa şi Ocniţa și apariției mai multor fabrici și uzine.
Evenimentul cel mai semnificativ și important, din perspectiva devenirii sale istorice și a identității sale spirituale românești, care s-a petrecut la începutul sec. XX și care a înscris municipiul pentru totdeauna în Istoria Românilor, este Decizia din ziua de 3 martie 1918, când Zemstva din Bălți a votat Unirea Basarabiei cu România.
Era prima hotărâre de Unire cu România luată de o instituție administrativă din străvechile teritorii locuite neîncetat de români și care, prin voința liber-exprimată de către reprezentanții acestora la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, se vor uni cu Țara Mamă și vor îndeplini visul dintotdeauna al tuturor Românilor, acela de a trăi în granițele unei singure țări.
De atunci, până la Declarația de Independență a Republicii Moldova, de la 27 august 1991, prin multe vitregii au trecut locuitorii care au cunoscut ororile războiului și ale deportărilor în Siberia, seceta și foametea, suferința despărțirii familiilor, a părinților de copii și moartea în numele identității lor românești din vremurile comuniste.

Dar evenimentele istorice care s-au petrecut, începând cu anul 1989, în toată Europa de Est au adus libertatea, în care prea puțini mai credeau, au dispărut și s-au mutat granițe, chiar și Prutul a putut fi trecut, din nou, în Basarabia, iar românii de pe ambele maluri și-au regăsit frații și de atunci, România a adus o contribuţie importantă la proiectele de cooperare bilaterală pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor Republicii Moldova, prin finanțarea renovării a peste 1.100 de grădinițe; donația a 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ; burse de studii; programe de pregătire pentru profesori; tabere de vară pentru elevi și profesori; renovarea de edificii culturale; operaționalizarea SMURD pe teritoriul Republicii Moldova; programe de colaborare, schimburi de experiență și bune practici la nivelul tuturor instituțiilor administrației publice centrale şi multe altele.

În mod particular, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, Primăria municipiului Bălţi a lansat împreună cu Primăria municipiului Botoșani proiectul „Eminescu: o cultură – o rută” pentru creșterea calității vieții locuitorilor, prin amenajarea Parcului Central și a zonei pietonale, crearea Centrului de Informare Turistică şi prin crearea Centrului Educațional Cultural al Patrimoniului Literar. Un alt proiect „Bridge’s of Trade/Briges” derulat de Primăria din Bălţi la nivel internaţional are ca partener şi Camera de Comert, Industrie şi Agricultură Galaţi. Toate acestea denotă importanţa acordată parteneriatelor cu autorităţile locale din România.

Anul acesta, la 27 aprilie, s-au implinit 10 ani de la semnarea Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, parteneriat ce reprezintă o cale importantă pentru atingerea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova şi oferirea unui trai prosper cetăţenilor.

Începand cu data de 30 aprilie 2020, timp de două săptămâni, o echipă medicală din România a activat pe teritoriul municipiului Bălţi pentru a lucra cu medicii locali pentru combaterea pandemiei cu COVID-19. De asemenea, în sprijinul combaterii pandemiei se înscrie şi oferirea, la nivel naţional, a unor echipamente și materiale medicale în valoare de circa 3,5 milioane euro. Prin toate aceste măsuri, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură. Şi ajutorul României nu se va opri aici, va continua în zilele următoare.

Luând parte la manifestările cultural-educative desfăşurate la unităţile de învăţământ al căror corp didactic s-a dovedit a fi de excepţie, sunt convins că tineretul va respecta şi va duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile moștenite de la strămoși şi totodată, vor contribui la dezvoltarea municipiului Bălţi, a regiunii de Nord şi-n ansamblu al întregii țări.

De la deschiderea sa, în anul 2010, la Consulatul General al României la Bălţi au fost preluate documentaţiile pentru redobândirea cetăţeniei şi au fost înmânate peste 100.000 de certificate de cetăţenie română. Cetăţenia română şi paşaportul românesc au oferit şi continuă să ofere şansa la o viaţă mai bună, prosperă, în ţările membre ale Uniunii Europene.

Cu ocazia Hramului municipiului, vom fi alături de Dumneavoastră, chiar dacă, în condițiile deosebite, ale unor măsuri restrictive impuse de starea de alertă sanitară pe care o traversează întreaga țară, nu va avea strălucirea din alți ani.

Vă dorim o viaţă prosperă şi fericită plină de realizări, stabilitate, pace şi bucurii şi cu empatia care ne caracterizează, vă asigurăm şi pe această cale, că depunem, permanent, toate eforturile pentru îndeplinirea cu succes a misiunii oficiului nostru consular.

La Mulţi Ani, dragi prieteni!
La Mulți Ani Bălţi!

Colectivul Consulatului General al României la Bălți

Last updated: mai 22, 2020 at 16:30 pm

Lasă un Răspuns